Малко Търново

За града

Оферти

Статии

Малко Търново / Malko_Tyrnovo

Град Малко Търново се намира в Югоизточна България. Той е център на Област и Община Бургас. В града, който в възникнал в края на шестнадесети и началото на седемнадесети век живеят около 2600 души. Малко Търново се намира на 348 метра надморска височина в Странджа планина. На мястото на града преди години е имало тракийско селище. Климатът в град Малко Търново и околността се влияе от Черно море и Средиземно море. Обикновено зимата е мека, а лятото горещо. В града и околността могат да се видят следните забележителности: Историческата местност „Петрова нива“; Историческият музей — Малко Търново; ул. „Константин Петканов“; археологически находки; тракийски гробници; природен парк Странджа и т.н.

Транспорт

Автобусен транспорт
Град Малко Търново се свързва с по-големите градове и околните селища посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните посоки: Бургас, Царево, с. Звездец, с. Евренозово, с. Близнак, с. Евренозово, с. Звездец, с. Младежко и др.   
Адрес автогара - Малко Търново: на десния бряг на реката

Железопътен транспорт
Град Малко Търново не е свързан със страната посредством железопътен транспорт.

С кола
До град Малко Търново може да се стигне по различни начини с кола. Лесно е придвижването по главния път Бургас (E87) - разклон Пода - село Маринка - село Крушевец - местност Босна - село Звездец - Малко Търново. На 9 километра от града се намира ГКПП с Република Турция и на 75 км от летищен комплекс Бургас. Град Малко Търново е разположен на 56 километра от царево, на 60 километра от Созопол и на около 25 километра от Звездец.

Забележителности

Историческият музей
Исотрическият музей в град Малко Търново е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 7-мо място в него. Целият музей разполага с пет къщи, които са типични представители на Възрожденската архитектура. Има следните отдели: "Природа", "Археология", "Нова и най-нова история", "Етнография".
Адрес: ул. "Константин Петканов" 1
Телефон за връзка: 0592/ 29 98; 0886/ 647 223

Природната експозиция
Намира се в една от сградите на Историческия музей. В нея посетителите могат да чуят по специален телефон гласовете на обитателите на странджанските гори, да усетят уханието на дъхавите горски билки и т.н.

Църквата "Успение Богородично"
Построена е през далечната 1830 година. Тя е обявена за паметник на културата. В нея посетителите могат да видят невероятни икони, образци на странджанската възрожденска школа.

Изворите в града
В град Малко Търново има два извора. Наречени са Голяма и Малка чешма (Големият и Малкият врис).

Католическият храм "Св. Троица"
На 10 август 1931 година се полага първия камък на енорийската църква “Света Троица” в град Малко Търново, която знаем днес. През 2000 година епископ Христо Пройков обявява храма за място за юбилейно поклонение.

Тракийска гробница
На около 5 километра от град Малко Търново се намира тракийска гробница от V-III век преди Христа. Разположена е в местността Пропада. Изградена е на върха на не много висок хълм и дава началото на некропол с повече от 40 могили.

Забележителности около Малко Търново

Избрани оферти