Монастир

За града

Оферти

Статии

Монастир / Monastir

Монастир (Monastir) е eдин от най-големите курорти на Тунис, разположен в североизточната част на страната.
С привлекателното си яхтено и старото рибарско пристанище, градът  е отлично място за морска почивка и предлага много възможности за водни спортове, риболов, екскурзии и голф. В който и сезон да дойдете, климатът ще е благоприятен. Освен пекрасни плажове, можете да се насладите на кристално море и многобройни крайбрежни хотели и ресторанти, които предлагат местна и интернационална кухня. Без значение дали сте се отдали на мързелива почивка на плажа или на по-активна почивка, със сигурност престоят ви тук ще е незабравим.

Монастир е основан през ІХ век на основата на останките на римския град Руспина. Тук ще видите добре запазената стара крепост -  Рибат (Ribat), разположена на бреговата линия и многократно възстановявана. Дом на на ислямското изкуство и находки, това е основната туристическа забележителност в града, заедно с джамията Боргуиба (Bourguiba) и позлатените куполи. Комбинацията на древната атмосфера на Рибат с условията на един модерен град, превръща курорта в перфектно място за туристи, които търсят морска почивка с акцент върху традициите.

Ще може да се насладите на прекрасни разходки по пристанището. Повечето от хотелите на Монастир са разположени на 5-6 км западно от града в района на Сканес (Skanes), близо до летището. Плажовете в местността са страхотни, като Сканес – с хубав пясък и много чиста вода. Може да пробвате много морски спортове като ветроходство, уинд сърфинг, гмуркане и т.н. Ако имате време, препоръчваме ви да си направите дневен тур из римските, арабските и финикийските забележителности.

Важна информация:

Валута: Тунизийски динар (TND); 1 EUR = 2 TND

Работно време:  Обществените институции, банките, музеите и магазините са отворени от 08.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа. През лятото са отворени от 15.00 до 18.00 часа Някои банки са отворени от 08.00 до 16.15 часа от понеделник до петък. Музеите са затворени в понеделник, а магазините – в неделя.

Интернет страници за Монастир: www.tunisietourisme.com.tn, www.cometotunisia.co.uk
www.tunisiaonline.com, www.tunisia.nu

Вестници: Le Renouveau, Le Quotidien, Essahafa

Спешни телефони
Полиция: 01 197
Пожарна: 01 197
Бърза помощ: 01 341 250

Туристическа информация

Регионалният комисариат по туризма в Монастир има офиси на летището, а в Монастир можете да потърсите информация в района на (Skanès)

Какво трябва да знаете?

Поща
Централна поща
Адрес: Av. Habib Bourguiba
Тел: +216 73 555 240

Телефонни кодове

Код на страната: +216
Код на областта: 73

Електричество

220 V, 50 Hz

Транспорт

Летище
Международно летище на Монастир се намира на 10 км от центъра на града. Може да си вземете автобус, който пътува около 30 минути, за 0.6 тунизийски динара (TND) или такси за 4 динара, което пристига в града за около 15 минути. Може да използвате и метрото, което върви на всеки 15-20 минути. То ще ви откара до Монастир за 0.6 динара за 15 минути.
Тел: + 216 73 520 000/521 300

Таксита
Жълтите таксита са най-добрия начин да разгледате Монастир, въпреки че много от забележителностите може да се обходят и пеша. Официалната цена е 0.8 динара на километър. Може да намерите таксита навсякъде. Ако искате резервация за трансфер до летището, най-добре попитайте в хотела ви.

Обществен транспорт
Маршрутки, са най-добрия начин да се движите в околността, включително и до Сус (Sousse). Нямат определено разписание. Тръгват едва, когато се напълнят.

Метро
Метрото има редовна линия от Монастир до Сус на всеки 30 минути.

 

Заведения

Хранене
Основните съставки на храната в Монастир са зехтин и подправки. Националното ястие е прочутия бербер кускус (Berber couscous): твърдосварена пшеница със сос. Може да се приготви със зеленчуци, риба, пресен или сушен октопод, телешко, говеждо или агнешко месо.

Ресторанти

The Captain
Специализирано в прясна морска храна, това е един от най-добрите ресторанти в града, идеално разположен на пристанището и с невероятни гледки.
Адрес: Cap Marina
Телефон: +216 73 461 449

Le Grill
Друг страхотен ресторант на пристанището, предлагащ добре приготвена местна и интернационална храна. Добър избор за месни ястия.
Адрес: Cap Marina
Телефон: +21673 462 136

King’s
Ако искате нещо извън пристанището, това е добър избор. Ще намерите отлични тунизийски специалитети.
Адрес: El Habib Complex
Телефон: +216 73 463 394

El Ferik
Бързо и приятелско обслужване. Тук може да пробвате месни ястия, като козе месо, на много добри цени.
Адрес: Route de la Corniche
Тел: +216 73 460 517

Кафенета

В Монастир има много кафета, като Le Jasmin, Le Pacha, Liptis, Tej Mahal, Café Maure, са сред най-добрите.

Барове и нощен живот
В Монастир нощният живот е основно по хотелите. Има много барове в западен стил, дискотеки и арабски шоута. Точното място за нощно парти е съседният курорт Сус (Sousse), в местността Сканес (Skanes).

Luna Mare

Това е най-доброто заведение, което е извън хотел.
Адрес: Route de l’aéroport – Skanes

Miami Club

Част от един от най-добрите хотелски комплекси - Emir Palace.
Адрес: Route touristique – Skanes

Coco Club
Намира се в Tropicana Club Hotel, на крайбрежието. Популярна дискотека със страхотни коктейли.
Адрес: Dkhila

L’Aquarius
Част от Kuriat Palace Hotel. Има добра репутация сред туристите.
Адрес: Skanes


 

Шопинг

Ако обичате да се пазарите, в Монастир ще ви бъде забавно. Започнете като намалите цената на половина, а след това се опитайте да постигнете компромис, ако наистина стоката ви харесва. Най-доброто място да отидете е битака в старата част на Монастир, точно извън стените на Рибат. Простира се по булеварда чак до скалите и е отворен ежедневно. Тук ще намерите много магазини и занаятчии да продават килими, керамика, сребро, месинг и мед, кожени изделия, завеси, антики и какво ли още не. Типични сувенири са чехлите бабуш (“babouche”) и бродираните роклички, които може да се носят и като нощници. Ръчно изработените изделия от маслиново дърво (купи за салата, кухненски артикули, вази, лампи и т.н.) са също оригинални и интересни подаръци за спомен от Средиземноморието.
Ако предпочитате фиксираните цени и обикновените магазини за сувенири и изделия, отидете до големия търговски център Soula Centre, в курорта Сус (Sousse).

Забележителности

Крепостта Рибат (Ribat)
Това може би е основната забележителност в Монастир, точното място да се докоснете до частица от историята на Тунис. Крепостта е използвана като естествен декор в няколко филма. Най-старата част е около наблюдателната кула, където има музей с колекция от стари ислямски писания, изделия, керамика, а материалът на покрива е с дърворезба.
Адрес: City Centre
Телефон: +216 73 461272
Уеб сайт: www.tunisietourisme.com.tn

Голямата джамия (Bourguiba)

Джамията е построена през ІХ век. В залата за молитви има 86 колони от розов мрамор. Наблизо е огромния мавзолей Bourguiba, с трите си купола и двете минарета на входа. Боргуиба е един от основателите на модерен Тунис и първи президент на страната.
Адрес: City Centre
Уеб сайт: www.tunisietourisme.com.tn

Музеят Монастир
Този музей представя разнообразна колекция от традиционно регионално облекло и обичаи. Тук дори може да си купите такова облекло.
Уеб сайт: www.tunisietourisme.com.tn

Музеят Ламта (Lamta)
Тази археологическа забележителност представя уникална колекция от римския период.
Адрес: Lamta Beach
Телефон: +216 73 472 054
Уеб сайт: www.tunisietourisme.com.tn

Пристанище Кап (Cap Marina)
Тук може да разберете всичко за плажните спортове като гмуркане, риболов, уиндсърфинг и т.н. Градският плаж е точно пред Рибат. Водата е кристално чиста. Само да се разходите из пристанището също е много приятно, особено по залез.
Тел: +21673 462 305
 

Забележителности около Монастир

Избрани оферти