Олимпийска ривиера

За града

Оферти

Статии

Олимпийска ривиера / Olimpijska_riviera

Олимпийската ривиера се намира в централната част на гръцката префектура Пиерия на 8 км от Катерини. Тя разполага с близо 70 км чисти пясъчни плажове, като няколко пъти е получава Европейския син флаг. Разположенитето й в подножието на планината Олимп и митичното й божествено минало привличат множество туристи всяка година. Там може да се насладите на лятна почивка с водни спортове и плаж или да разглеждате забележителности. Има разнообразие както в местата за настаняване - хотели, квартири, бунгала или къмпинги, така и в местата за хранене - ресторанти и таверни за всеки тип вкус и предпочитание с местна или интернационална кухня.

Важна информация

Валута: Евро (EUR). Можете да обмените пари в банките и някои големи хотели. Във всеки от курорите има АТМ устройства

Спешен телефон: 112

Интернет страници за Олимпийската ривиера: 

http://www.feelgreece.com/en/north/olympic-riviera

Сигурност: Като цяло курортите по Олимпийската ривиера са сигурни. Пазете вещите си, докато сте на плажа и внимавайте за джебчии, докато сте на пазар.

Климат: През лятото водата е приятно топла, а големите горещини не се усещат толкова силно по крайбрежието заради близостта на планината Олимп.

Транспорт

Летище

Най-близо е разположено международното летище Македония (летищен код SKG), на 16 км от Солун, в околностите на Микра, свързано с повечето европейски и балкански дестинации. За да стигнете от аерогарата до центъра на града, ще ви отнеме от 20 до 40 минути в зависимост от трафика. Ако вземете такси ще ви струва около 15 евро. Може да ползвате и автобус №78, който стига от града до летището за около 45 минути. Автобусът е денонощен (през нощта става 78N), a eднопосочен билет е 0,80 евро.

Уебсайт: www.thessalonikiairport.gr

От Солун вземете автобус до курортите на Олимпийската ривиера.

Автомобил

Разстоянието с автомобил от Солун до най-северните курорти на Олимпийската ривиера е по-малко от час.

Заведения

Живописните рибарски селища предлагат чудесни крайбрежни таверни и ресторантчета с пресни морски деликатеси. Опитайте местните вина и, разбира се, узо и рицина (нискоалкохолно вино с градус приблизително колкото на бирата).

Сутринта пийнете "гръцко" кафе (познато у нас като турско). Предварително трябва да уточните дали го искате с малко или много захар, тъй като тя се добавя по време на приготвянето му. 

В курортие по Олимпийската ривиера ще откриете разнообразие от нощни клубове, в които можете да танцувате до зори.

 

Шопинг

В курортите ще откриете магазинчета и павилиончета с всичко необходимо за почивката ви - плажно облекло, масла против изгаряне, сувенири. Ако искате да се насладите на истинско висококласно пазаруване обаче, отидете до Солун - малко е далеч, но ще удовлетвори почитателите на магазините за дрехи, обувки, аксесоари.

Забележителности

Лептокария

Плажовете са с пясък и малки камъчета, а растителността наоколо е буйна. Край Лептокария се намира Ливитра - древна местност, която претендира да е родното място на Орфей. На около 12 км от града се намира и манастирът Каналон. 

Катерини

Катерини няма директен излаз на Егейското крайбрежие, но е популярна туристическа дестинация поради няколко причини – намира се близо до брега (на 6 км), близо до древния град Дион (V век.пр.Хр., на 17 км от Катерини) и венецианския замък Платамон. На около 20 км се намира Литохоро.

Паралия Катерини 

Разположен е в близост до много забележителности във вътрешността на страната. Курортът има яхтено пристанище и голямо разнообразие от различни категории хотели, ресторанти и таверни. Предлага възможности за практикуване на водни спортове, има и водни пързалки. Плажът е широк, със златист пясък, а фонът е съставен от иглолистни гори в планината Олимп.

Коринос 

Малко градче на около 500 м от плажа. Много спокойно място, по-скоро подходящо за семейна почивка. Разполага с няколко семейни хотела и ресторантчета.

Литохоро

Литохоро се намира в подножието на Олимп, на около 6 км от плажа. Градчето е отправна точка за покоряване на връх Митикас в Олимп. Според митологията той е дома на 12-те богове на Олимп.

Макриялос

Макриялос (или Макригялос) е селце, намиращо се на около 50 км от Солун. Поради това в известна степен се е превърнало във вилна зона на жителите на Солун.

Метони

Метони е малък курорт, също с много вили на жителите на Солун. Плажът е дълъг и тесен. В близост има къмпинг.

Олимпиаки акти

Буквално означава Олимпийски плаж. Намира се на 3 км от Паралия. Подходящ е за любителите на спокойната почивка, разполага и с къмпинг. Плажът има син флаг, а морето е плитко и подходящо за малки деца.

Паралия Панталеймонас

Това всъщност е плажът на селцето Неос Панталеймонас, намира се на 1 км от брега. Има няколко семейни хотела, но е популярно предимно с къмпинга си. 

Паралия Скотинис

Това е малко крайбрежно селце с 67 постоянни жители. Намира се между Паралия Панталеймонас и Лептокария. На няколко километра от него, в полите на Олимп се намира древното селище Скотинас със запазена и до днас архитектура. Плажната ивица е дълга и широка, а водата е много плитка.

Платанамонас

Популярен е със запазената си византийска крепост от XIII век, която се намира на върха на хълм с изглед към морето. Плажът е широк, с пясък и малки камъчета, в близост има и къмпинг.

Забележителности около Олимпийска ривиера

Избрани оферти