Паралия Катерини

За града

Оферти

Статии

Паралия Катерини / Paraliq_Katerini

Паралия Катерини (Παραλια Κατερινη) е град в Гърция, намиращ се на брега на Егейско море. Разположен е в близост до много забележителности във вътрешността на страната. Курортът има яхтено пристанище и голямо разнообразие от различни категории хотели, ресторанти и таверни, предлагащи международна и гръцка кухня. Курортът предлага възможности за практикуване на водни спортове, има и водни пързалки.

Плажът на егейското крайбрежие на Паралия Катерини е широк, със златист пясък, а пейзажът е съставен от иглолистните гори на планината Олимп.

Ако ви омръзне само да лежите на плажа, направете си еднодневни екскурзии до Вергина, където се намира гробницата на Филип Македонски. Друга възможна дестинация е Солун, както и скалните манастири в Метеора и Едеса - градът на водата. 

Важна информация

Население: 6500 души

Валута: Евро (EUR)

Спешен телефон: 112

Работно време: Магазините работят всеки ден между 9:00 и 13:30 и от 17:00 често до след полунощ.

Език: Официалният език е гръцки, но заради многобройните български туристи, които посещават курорта ежегодно, не е чудно да не се наложи да използвате познанията си по чужди езици.

Транспорт

Летище

Най-близо е разположено международното летище Македония (летищен код SKG), на 16 км от Солун, в околностите на Микра, свързано с повечето европейски и балкански дестинации. За да стигнете от аерогарата до центъра на града, ще ви отнеме от 20 до 40 минути в зависимост от трафика. Подробности как се стига от летището в Солун до центъра на Солун. От Солун вземете автобус до Катерини, а след това се прехвърлете на местния автобус от Катерини за Паралия Катерини. От летището можете и да наемете автомобил.

Автомобил

Паралия Катерини се намира само на 6 км от град Катерини и до него удобно се стига по път Е75. От София до Паралия Катерини се стига за малко повече от 4 часа.

Автобус

Можете да стигнете до град Катерини с автобус от Паралия Катерини (тръгва на всеки 15 минути), а оттам тръгват автобуси за много градове в Гърция (Солун, Атина).

Пристанище

Паралия Катерини има малко яхтено пристанище. 

Заведения

Непременно седнете вечерта в някоя от многобройните таверни по крайбрежието в курорта. Опитайте прясно уловената и приготвена със свежи продукти риба и морски дарове. Пийнете узо и рицина (нискоалкохолно вино с градус приблизително колкото на бирата).

Сутринта пийнете "гръцко" кафе (познато у нас като турско). Предварително трябва да уточните дали го искате с малко или много захар, тъй като тя се добавя по време на приготвянето му. Горещите следобеди за запазени за фрапета с много лед. 

Паралия Катерини предлага разнообразие от нощни клубове, в които можете да танцувате до зори.

Шопинг

В Паралия Катерини можете да намерите кожени облекла, сувенири и всички нужни за почивката ви стоки. Ако искате да се насладите на по-голямо разнообразие обаче, идете до Солун, който е раят за любителите на пазаруването.

Забележителности

Олимпиаки Акти 

Докато сте в Паралия Катерини, можете да посетите и плажовете на Олимпиаки Акти, който се намира само на 2 км от курорта, на Олимпийската ривиера. На изток от него се намира Солунският залив.

Едеса

Името Едеса произлиза от фригийската дума за вода. Там има изобилие от водоизточници. Едеса още е наричан градът на водопадите, а в центъра на града има туристическа атракция от водопади. За наименование на града от някои славянски народи (българи, македонци) се използва името Воден. 

Катерини

Катерини се намира близо до Солун, което е спомогнало за разрастването на града. Катерини е популярна туристическа дестинация 

Метеора

Характерни за местността са огромните отвесни скали, високи стотици метра. Скалните пещери на Метеора са заселени през XI век от християнски отшелници. По върховете на естествените скални образувания гръцките монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка. Днес тези манастири (седем на брой) са туристическите забележителности на Метеора.

Вергина

Градът става световноизвестен през 1977 г., когато гръцкият археолог Манолис Андроникос намира гробница на царете Македонски, включително и гробницата на Филип II Македонски – баща на Александър Велики. Откритото място се оказва древен Аигаи. Музеят е бил осветен 1993 г. Той е построен така, че да запази гробниците и артефактите и да покаже гробната могила такава, каквато е била преди разкопките. Вътре има 4 гробници и малък храм - в него се пази ларнаксът на Филип II Македонски, направен от 24-каратово злато с тегло 11 кг. 

Вход за музея: 12 евро.

Катериноскала

Друг съседен курорт, по-спокоен от Паралия Катерини. Разстоянието, свързващо двата курорта по крайбрежната ивица, е предпочитано за вечерна разходка от много посетители.

Забележителности около Паралия Катерини

Избрани оферти