Родос

За града

Оферти

Статии

Родос / Rodos

Родос (Ρόδος, Rodhes) е най-големия от Додеканезките острови на Гърция в Егейско море. Разположен е на 18 километра западно от Турция, между континентална Гърция и остров Кипър. Остров Родос има форма на острие на стрела, дълъг е 79,7 км и е 38 км широк, с обща площ приблизително 1398 кв. км. Населението наброява 110 000 души. Град Родос е център на ном Додеканези, който освен остров Родос също включва съседните острови Сими, Тилос, Халки и Кастелоризо (Мегисти). Исторически островът е известен с Родоския колос, едно от Седемте чудеса на света. Средновековният град е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Важни паметници на остров Родос са Акропола в Линдос, Акропола в град Родос, древните градове Ялисос, Камирос, археологическия музей, губернаторския дворец, средновековния град Родос, пощата в град Родос и приюта Света Екатерина, венецианските замъци край Монолитос и край Критиния.

Транспорт

Превоз до Родос

Можете да достигнете острова с кораб, който можете да вземете от Сими, Тилос и Бодрум, Фетийе, Датка или Мармарис, също както и от Пиреа – голямото пристанище на Атина. Туристическите лайнери хвърлят котва в Търговското пристанище в Стария град. Повече информация за превоза с кораб вижте тук.

Можете да достигнете и със самолет – самолетите кацат на родоското междзународно летище „Диагора”, намиращо се на ок. 14 километра от град Родос. Провеждат се редовни полети от и до Атина, Солун и о-в Крит, както и повечето големи европейски градове.

Превоз из Родос

Автобусните транспортни линии покриват цялата територия на острова. Главната автогара в гр. Родос е „Неа Агора”, където спират автобусите на всички компании и можете да се запознаете с разписанията. Билетите се закупуват от шофьорите или от кондукторите, като цената им зависи от маршрута. Не се свенете да известите на шофьора, щом искате да слезете на нужната ви спирка. Повече относно разписанията вижте тук.

Такситата на Родос са в син цвят, с бели покриви. Цените са регламентирани. Можете да поръчате такси на телефон +30 2241 069800, което струва малко по-скъпо. Основната стоянка е площад „Мандраки”.

Можете да наемете временно кола от летището, хотела или местни фирми. Пътищата по крайбрежието са асфалтирани, но не и тия във вътрешността на острова.

На Родос мотоциклетите и мотопедите са обикната алтернатива на колите. Наемането им струва евтино, но напълнете добре резервоара, защото бензиностанциите са малко.

 

 

Заведения

Родос съчетава космополитността с превъзходната природа. Тук има безброй много ресторанти и таверни, съсредоточени главно в Новия град, средновмековния град, Фалираки, Линдос край древния Акропол, Мандраки.

Освен всичко Родос е известен с нощния си живот – най-добрите гръцки плажни барове, бар-ресторанти, таверни и клубове. Конкретни предложения вижтетук.

Шопинг

В Стария град ще откриете класически съвременни златни и сребърни бижута. На „Платеа Сими” има магазин за репродукции на антични артефакти, докато истински артефакти за колекционерите предлага „Калогиру арт”. В Родос се възползвайте от местното вино, което е добре познато по света, също както и местният мед. Медът наред със зехтина е специалитет на местните селяни, така че можете да си ги набавите от частни производители от селцата край град Родос. Друго местно произведение са килимите и чергите, чиято направа има дълга традиция на острова.

 

За още предложения погледнете тук.

Забележителности

Дворецът на великия магистър помещава прекрасен музей с три изложбени зали, обхващащи в експонати цялата родоска история от Древността до османското завоевание. Можете да посетите и Музея на съвременното гръцко изкуство.

Забранено е да се катерите върху крепостните стени, който очертават контурите на средновековната цитадела, но бихте могли да ги разгледате пешком.

На Родос има три големи антични селища, предшестващи основаването на древния град Родос през 5 в. – акропола при Линдос и възстановения храм на Атина са най-известните.

Рицарските замъци са мрежа от укрепления, построени по крайбрежието със защитна цел от хоспиталиерите. Най-запазен и откриващ най-вълнуваща гледка бива Кастело Критиниас, посещението до него освен това не се заплаща!

Друга забележително биват богато изписаните църкви, съсредоточени в крайните южни части от острова. Препоръчваме ви параклисите към манастира Тари, датирани от период 14-15 в., както и малко по-късната църква „Кимисис” в село Асклипио.

 

Повече информация за тези, както и много други забележителности, вижте тук.

 

Събития

Ежегодно Родос става сцена на множество интересни събития. Средновековният театър „Мелина Меркури” поставя представления през цялото лято, включително и по старогръцки драматурзи. Танцувално-музикална група „Хороспито” изпълнява фолклор от различни части на Гърция от юни до септември. Друга атракция биват класическите концерти, провеждани в Двореца на великия магистър. Родоската общинска галерия, намираща се на площад „Сими”, редовно организира изложби.

Забележителности около Родос

Избрани оферти