Слима

За града

Оферти

Статии

Слима / Slima

Слима (Sliema на малтийски) се намира само на 5 км от столицата на Малта, Валета. Слима предлага комбинация от почивка на брега на Средиземно море, спорт и възможност за разглеждане на забележителностите на острова.

Някога Слима ("sliema" на малтийски означава "мир, покой") е била марско рибарско селище на полуострова срещу пристанище Марсамшет във Валета. Днес градът е един от най-оживените туристически райони, в който се намират някои от най-модерните хотели в Малта. Слима почти се е слял със съседния град Сейнт Джулиънс.

Слима няма пясъчни плажове, бреговете са скалисти. За слънчеви бани се използват огромни плоски скали.

Важна информация

Население: 15 000 души

Валута: Евро (EUR)

В работни дни банките са отворени до ранния следобед, а в събота - до обяд. Обменното бюро на международното летище е отворено денонощно. Навсякъде лесно ще намерите АТМ устройства, банкомати и банки. На много места се приемат международни кредитни и дебитни карти.  

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа. Някои магазини в туристическите зони на града остават отворени и по обяд.

Интернет страници за Слимаwww.sliema-malta.comwww.visitmalta.com

Спешни телефони: 112

Здраве: Аптеките в Слима работят обикновено от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9:00 до 12:30. Аптеката на летището е отворена ежедневно, включително и в неделя и на национални празници, от 9:00 до 17:00 часа.

Телефон на болницата на остров Малта: +356 25450000 (Mater Dei Hospital)

Съвети: Имайте предвид, че на пиянско поведение се гледа с лошо око на острова, а нудизмът е противозаконен.

Език: Официалните езици в Малта са малтийски и английски. Малтийският е семитски език, който използва латиница. През вековете в него навлизат много думи от английски, италиански и френски. Италианският също е широко разпространен. Табелите с имената на улиците са написани първо на малтийски, а след това на английски. Ако търсите улица или място, най-добрете запишете и двете имена.

Алкохол и пушене: В Малта можете да купите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари - ако сте на 18. Забранено е пиенето на алкохол на улицата и пушенето в затворени пространства. Въпреки това повечето заведения имат зони за пушачи.

Транспорт

Летище

Международното летище в Малта се намира на около 10 км от столицата Валета, между селата Лука и Гудя. От летището можете да вземете автобус номер 8, който пристига директно във Валета и потегля на всеки 25-30 минути. Оттам трябва да се прехвърлите на автобус до Слима.

Можете да вземете и такси от летището, като е добре да имате предвид, че тарифите на такситата от летището и от международния терминал на пристанището са фиксирани. До Слима тарифата е 20,75 евро.

Уебсайт: www.maltairport.com (и разписание на автобусите до Валета)

Автобуси

Разстоянията в Слима и в Малта като цяло са много малки и ако не бързате, спокойно можете да се движите пеша в града. Придвижването с автобус в града и до други градове е бързо, удобно и евтино. Всеки автобус, чийто номер започва с 6, минава през Слима и Сейнт Джулианс. Ако искате да отидете в друг град в Малта, трябва първо да отидете до Валета и оттам да се прехвърлите. През Слима минава специалната нощна автобусна линия 62, която се движи до 3 часа след полунощ от средата на юни до средата на септември, и стига до Валета.

В зависимост от дължината на маршрута билетът за единично пътуване струва между 0,35 и 0,58 евро. Можете да си купите дневен билет, с който се движите свободно навсякъде на остров Малта (големия остров от архипелага, върху който е разположена страната). Цената му е 3,50 евро.

Уебсайт: http://www.atp.com.mt

Ферибот

На всеки половин час между 8:00 и 18:00 часа между Валета и Слима се движи ферибот. Цената на билета е 1 евро.

Заведения

Едни от най-добрите ресторанти се намират на улица Howard. По крайбрежието има многобройни сенчести барове, кафенета и ресторанти. Много от тях предлагат безплатен безжичен интернет. В града има ресторанти с кухня от цял свят - от италианска до индийска. Все пак опитайте някой от местните специалитети с прясна риба.

В Слима има много барове и дискотеки.

Шопинг

Слима е най-големият и най-модерният център за пазаруване в Малта. В града ще откриете редица международни марки, бутици.

Забележителности

Църквата "Стела Марис" 

Църквата "Стела Марис" се е превърнала в символ на града. Строителството й започва през 1885 г.

Уебсайт: www.stellamarissliema.com

 

В самата Слима няма туристически атракции, но Малта е малък остров и можете да посетите столицата Валета или да обиколите други градчета. 

Забележителности около Слима

Избрани оферти