Начало / Статии / Статии - Малта

Защо да прекарате Нова година в Малта?

Автор

/

Може и да не сте си задавали въпроса “Защо да посрещна Нова година в Малта?”, но сега като отворихме темата, ето ви няколко чудесни причини да отброите последните минути от тази година на островната държава в центъра на Средиземно море.

Какво е времето в Малта около Коледа и Нова година?

Малта се радва на меко време през зимата и макар да не става за плаж, не е рядкост температурите да са около 20 градуса в края на декември. Все пак, на острова това е един от най-влажните месеци в годината, така че е възможно да случите и на дъжд. Във всеки случай, не звучи ли приятно да се разхождате само по жилетка по празничните улици и да очаквате часовникът да удари полунощ? Или пък да сте на брега и да наблюдавате фойерверките, без да се налага да навличате три ката пуловери?

Как изглежда Малта по празниците?

Малтийците са католици и краят на декември е оживено време, когато всеки бърза да напазарува подаръци и да украси дома си. В много от малтийските домове ще видите пресъздадена сцената на Рождество. По улиците има лампички, украшения, елхи.

Как малтийците празнуват Нова година?

Ако обичате на Нова година да сте на открито, Малта ще ви хареса. Повечето малтийци са в столицата Валета (главния площад и крайбрежието) или в близкия град Флориана - и на двете места се провеждат големи улични празненства с музика и фойерверки. Младите обикновено са на Сейнт Джулиънс, където има много барове. Повечето от заведенията в тази част на Малта организират новогодишни партита с билети, които се разпродават рано, така че е добре да проучите навреме (попитайте в хотела си или потърсете фейсбук събития).

1 януари е сравнително тих ден, поне сутринта, когато повечето хора спят или се грижат за махмурлука си. По традиция на този ден се правят семейни събирания на обяд, обикновено в ресторанти с предварително обявени менюта. Ако търсите заведение за хапване на 1 януари, може да ви отнеме доста време заради многото резервации.

И като стана дума за празнуване, не може без местни вкусове. Опитайте всичко местно, странно, цветно и ароматно, но най-вече не си тръгвайте от Малта, без да сте опитали топлата зимна напитка имбулджута (imbuljuta) - забъркани с вода сушени кестени, какао, мандарини и захар. Ухае на празници и на зима.

Защо да се ограничавате само с Малта?

Ако вече сте били в Малта или просто ви се иска да видите и нещо друго, можете да се качите на високоскоростния ферибот до Сицилия (спира на пристанището в Поцало, откъдето можете да отскочите до шоколадовия град Модика или до бароковото, кацнало на хълм градче Рагуза, една от малко известните забележителности в Сицилия).

Вижте и най-добрите оферти за пътуване до Малта!

>
21 септември 2020 г.

Тагове

любопитно

нова година

острови

семеен туризъм

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти