Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Събития - Трявна

Всяка нечетна година на 26 и 27 май  в Трявна се провеждат Славейкови дни, включващи разнообразни културни прояви. Градът е домакин и на единствения в страната Международен пленер по дървопластика “Облог в Трявна”, провеждан ежегодно.

Според легендата преди 200 години точно на 6-ти май в Даскаловата къща се сключва облогът между майстора Димитър Ошанеца и калфата Иван Бочуковеца за направата на резбовани тавани. Двамата работили в продължение на 6 месеца като никой от тях не знаел какво прави другият. На Димитровден всички ахнали от красивите резбовани слънца на таваните в Даскаловата къща, изработени от участниците в облога. Този облог се смята за първия художествен конкурс в страната. По тази легенда Рачо Стоянов написва драмата „Майстори”.                                 

Хубаво е и,  че една от  традициите  на Трявна  т.н. „Битова вечер” е на път да бъде възобновена, а заедно с нея и любовта към родното огнище и българщината. Всъщност, традиционния някога „Богоявленски бал” бил истинско събитие за града. Години по-късно екипът от млади и предприемчиви хора възражда традицията, вдъхновена от родния фолклор, макар и не на обичайната дата, но затова пък - на обичайното място - днешния комплекс „Бръшлян”. „Балът на годината” или т.н. „Битова вечер” с национални костюми  е  съпътствана от богата фолклорна програма, тревненско меню, много игри, викторини и приятни изненади...

Забележителности около Трявна
Свързани Пътеписи за Трявна