Начало / Статии / Статии - Унгария

10 неповторими неща, които да направите в Будапеща

Автор

/

Будапеща е един от европейските градове, които остават в сърцата на туристите, при това не непременно с главните си забележителности.

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Унгария е пълна с малки тайни - гледки по залез, неочаквани находки в заведенията, тайни подземия и потънали в зеленина острови. И цяла седмица няма да ви стигне, ако решите да се потопите в атмосферата на този град.

Ето някои от най-невероятните преживявания, гледки и вкусове, които да си подарите, докато сте в Будапеща.

1. Гледайте залеза от хълма Гелерт

Наближи време слънцето да се скрие, вземете си бутилка вино и нещо за хапване и се отправете нагоре по хълма Гелерт за най-драматичните залези в Будапеща. От хълма се разкриват шеметни панорами към града, а гледката е магична точно на границата между деня и нощта, когато небето се обагря в червено, а светлините на града започват да светват една по една.

2. Хапнете лангош

Лангош е унгарският аналог на българската мекица, който в Будапеща можете да намерите както натурален, така и с различни добавки като сирене, заквасена сметана, масло, зеленчуци… Не си тръгвайте от унгарската столица, без да сте го опитали!

3. Влезте в Къщата на ужаса

Къщата на ужаса е своеобразен музей на фашистките и комунистически режими в Унгария през миналия век, както и място, което отдава почит на жертвите на тези режими. Посещението на къщата ще ви създаде представа за всичко, през което е преминала страната през миналия век, както и за отношението на унгарците към миналото им.

4. Гледайте кино на покрива

Всяко лято един покрив в Будапеща се превръща в кинозала под звездите. Budapest Rooftop Cinema е място, което си заслужава да посетите, а програмата включва целия спектър ленти от едновремешни класики, които няма къде да видите вече на голям екран, до актуални филмови хитове и дори предпремиери на нови филми.

5. Разходете се в парка на остров Маргит

Снимка: iStock by Getty Images

Остров Маргит (ще го срещнете и като остров Маргарет) е малък зелен оазис насред Дунав, където жителите на Будапеща отиват, за да спортуват или просто да погледат поляни и дървета. Островът не е просто парче зелен парк и всъщност може да запълни цял ден, ако решите да посетите всичките интересни места по него. Сред главните забележителности на острова са останките от средновековни руини, Градината с розите, зоокътът, Музикалният фонтан, басейните с минерална вода, аквапаркът, театърът и киното на открито.

6. Изкъпете се в най-голямата баня с термална вода в Европа

Снимка: iStock by Getty Images

Термалната баня Сечени е легендарно място, което почти всеки включва в маршрута си за Будапеща - и това не е просто туристически капан, а наистина невероятно преживяване. Баните имат три басейна на открито и 15 на закрито. Най-добре е да се резервирате билет предварително.

7. Погалете мъркащ любимец в Котешкото кафене

По цял свят има котешки кафенета, в които можете да пиете капучиното си в компанията на мъркащи приятели. За разлика от повечето други, тук няма ограничение за времето за престой, така че спокойно можете да останете и цял ден.

8. Насладете се на 360-градусова панорама от върха на “Свети Стефан”

Изкачете 364-те стъпала до върха на базиликата “Свети Стефан”, една от най-високите сгради в Будапеща, за да се насладите на гледка като никоя друга. Този храм е посветен на първия крал на Унгария - Стефан I, чиято дясна ръка и до днес се пази в мощехранителницата на църквата.

9. Спуснете се под земята

Малцина посетители на Будапеща знаят, че под града има система от подземни пещери, а още по-малко са наясно, че могат да се запишат за тур сред тях. Тъмните тунели ще ви отведат до причудливи скални образувания и до началото на горещите минерални извори на града.

10. Плавайте с лодка по Дунав след залез

Плаване по течението на Дунав е достоен завършек на вечерта в Будапеща. В града се предлагат най-различни круизи - от обикновено плаване до луксозни преживявания с вечеря и музика на живо.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Унгария!

>
18 октомври 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти