Начало / Статии / Статии - Унгария

Големият красив завой на Дунав

Автор

/

Северно от мястото, където разделя Буда от Пеща, широкият Дунав (Дуна за унгарците) прави извивка през една тясна долина, която мнозина смятат за най-прелестния участък от цялата над 3000-километрова река, разпростряла се от Черната гора (Шварцвалд) до Черно море. Това е знаменитият Голям завой на Дунав (Duna Kanyar), прочут със своите исторически градове и живописна красота, а една класическа целодневна екскурзия за изморените от Будапеща чужденци, пък и за унгарците, може да бъде направена с корабче, кола или влак.

река Дунав, Будапеща, Унгария

Най-популярният от крайречните градове (и страдащ от стълпотворенията през пиковия сезон и комерсиализацията) е Сентендре, населяван през Средновековието от сърби, избягали от турското нашествие на юг, и очарователна художническа колония от 20-те години на ХХ в. насам. Тук все още има дузина православни църкви, както и изненадващ брой галерии и музеи, сред които най-забележителен е обширният музей, посветен на творчеството на унгарската керамичка Маргит Ковач.

Посетителите, които са по-заинтересувани от покупка на занаятчийски изделия, шляене по кафенета и бавни разходки по улиците покрай които се редят жълти, оранжеви и зелени къщи, също ще бъдат възнаградени. Малко пo на север е Естергом, седалището на маджарското кралство през ХІІ и ХІІІ в. Средище на унгарската католическа църква, той е най-свещеният град на нацията, над който се извисява най-голямата катедрала в Унгария, построена в средата на ХІХ в.

Къде: Големият завой на Дунав, Будапеща, Унгария
Най-добро време: от средата на април до средата на октомври. Сентендре: 21 км северно от Будапеща, 1,5 часа с корабче. Естергом: 64 км северно от Будапеща, 4 часа с корабче.

>
06 юли 2011 г.

Тагове

любопитно

река дунав

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти