Начало / Статии / Статии - Словакия

Статуите на Братислава - закачка на всеки ъгъл

Автор

/

Научете историята на забавните статуи в Братислава и вижте къде да ги откриете

Братислава, столицата на Словакия, си има музеи, паркове, внушителни мостове над Дунав, наблюдателни площадки, катедрали - всичко, което един турист би включил в списъка си със забележителности за посещение. Но ако е само това, това би бил град като всеки друг. За да попълните графата “необикновени забележителности”, тръгнете из града в търсене на неговата забавна колекция от закачливи статуи с история.

На няколко места в стария град на Братислава ще се натъкнете на метални статуи в реален размер, които ще ви накарат да се спрете, да се снимате и да се усмихнете. Ето най-известните и техните истории:

Наполеоновият войник

Не сте сбъркали епохата и мястото, това наистина е Наполеонов войник, подпрян на пейка. Идеята му е да напомня за Наполеоновата обсада на града през 1805 и 1809 г. Намира се на главния площад Хлавне наместие (Hlavne namestie) в стария град. Легендата разказва, че един от войниците на френския пълководец се влюбил в местна девойка и останал в града заради нея. След това започнал да произвежда пенливо вино. Неочакван край, наистина.

*

Шьоне Наци

На една пресечка от Наполеоновия войник, на улица Sedlarska, се намира паметникът на Шьоне Наци (Schöne Naci) - местен ексцентрик, който бил известен с добротата и елегантността си в началото на 20-и век. Това е единствената статуя от сребро (останалите са бронзови) и единствената на реално съществувала личност. Истинското му име било Игнац Ламар и според слуховете бил несподелено влюбен в красива девойка. Накрая полудял от любов и подарявал цветя на случайни жени по улиците.

*

Работникът

На улица Panska 1 при пресечката с улица Laurinska е една от най-фотографираните статуи в града - тази на работник с каска, подаващ се от шахта. Статуята се нарича Чумил (?umil), в буквален превод Наблюдателят. Има две градски легенди за необикновената му поза. Едната е, че това е типичен работник от времето на социализма - т.е. такъв, който зяпа вместо да си върши работата. Втората е, че това е мъж, заел стратегическа поза да гледа под полите на жените. Изберете си едната версия или си измислете своя.

*

Папаракът

На ъгъла на улиците Laurinska и Radnicna преди време имало ресторант на име Папараци, който поставил статуя на папарак с фотоапарат в ръка, който сякаш постоянно щракал минаващите хора. Когато ресторантът затворил, собствениците си взели и статуята, като в момента тя може да бъде видяна в ресторант UFO, а общината на Братислава преговаря да я откупи, за да я върне в центъра на града.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Братислава! 

>
31 август 2022 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

статуи

забавни истории

Забележителности наоколо

Избрани оферти