Начало / Статии / Статии - Словакия

Статуите на Братислава - закачка на всеки ъгъл

Автор

/

Научете историята на забавните статуи в Братислава и вижте къде да ги откриете

Братислава, столицата на Словакия, си има музеи, паркове, внушителни мостове над Дунав, наблюдателни площадки, катедрали - всичко, което един турист би включил в списъка си със забележителности за посещение. Но ако е само това, това би бил град като всеки друг. За да попълните графата “необикновени забележителности”, тръгнете из града в търсене на неговата забавна колекция от закачливи статуи с история.

На няколко места в стария град на Братислава ще се натъкнете на метални статуи в реален размер, които ще ви накарат да се спрете, да се снимате и да се усмихнете. Ето най-известните и техните истории:

Наполеоновият войник

Не сте сбъркали епохата и мястото, това наистина е Наполеонов войник, подпрян на пейка. Идеята му е да напомня за Наполеоновата обсада на града през 1805 и 1809 г. Намира се на главния площад Хлавне наместие (Hlavne namestie) в стария град. Легендата разказва, че един от войниците на френския пълководец се влюбил в местна девойка и останал в града заради нея. След това започнал да произвежда пенливо вино. Неочакван край, наистина.

Шьоне Наци

На една пресечка от Наполеоновия войник, на улица Sedlarska, се намира паметникът на Шьоне Наци (Schöne Naci) - местен ексцентрик, който бил известен с добротата и елегантността си в началото на 20-и век. Това е единствената статуя от сребро (останалите са бронзови) и единствената на реално съществувала личност. Истинското му име било Игнац Ламар и според слуховете бил несподелено влюбен в красива девойка. Накрая полудял от любов и подарявал цветя на случайни жени по улиците.

Работникът

На улица Panska 1 при пресечката с улица Laurinska е една от най-фотографираните статуи в града - тази на работник с каска, подаващ се от шахта. Статуята се нарича Чумил (?umil), в буквален превод Наблюдателят. Има две градски легенди за необикновената му поза. Едната е, че това е типичен работник от времето на социализма - т.е. такъв, който зяпа вместо да си върши работата. Втората е, че това е мъж, заел стратегическа поза да гледа под полите на жените. Изберете си едната версия или си измислете своя.

Папаракът

На ъгъла на улиците Laurinska и Radnicna преди време имало ресторант на име Папараци, който поставил статуя на папарак с фотоапарат в ръка, който сякаш постоянно щракал минаващите хора. Когато ресторантът затворил, собствениците си взели и статуята, като в момента тя може да бъде видяна в ресторант UFO, а общината на Братислава преговаря да я откупи, за да я върне в центъра на града.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Братислава! 

>
23 август 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

статуи

забавни истории

Забележителности наоколо

Избрани оферти