Начало / Статии / Статии - Австрия

Не е загуба на време да повтаряш дестинации

Автор

/

За разлика от нашите баби или родители, които могат цял живот да ходят на море в един и същи град, като отсядат в една и съща квартира, ние сме обсебени от списъци с дестинации, житейски цели и непрестанно бомбардиране с красиви картинки от всички краища на глобуса. Искаме все нови и нови дестинации, забождаме кабърчета на картата и не вярваме, че е възможно да постигнем дзен преди да сме отметнали всички градове и държави, които сме си намислили за този живот (а той, вероятно, изобщо няма да стигне).

И, не дай си боже, някой приятел да предложи да ходим в Рим, където аз вече съм бил(а)!

Повтарянето на дестинации обаче не само не е загуба на време, но и има някои сериозни предимства. Ето ги:

Въпрос на наука

Поредица от проучвания на психолози от университети по целия свят установяват, че няколко кратки пътувания носят повече щастие на пътуващите в сравнение с едно дълго. Защо го споменаваме? Знаеш как често местата, които искаш да видиш, са пълни и с други хора с подобни на твоите цели. Висенето по опашки означава, че ти трябва повече време за една дестинация и си склонен да удължиш престоя си. По-добрият вариант обаче е да се върнеш отново, вместо след 8-я ден в Париж да прегориш и вече да ти е все тая къде си и какво виждаш.

Ново другарче, нова гледна точка

Никое пътуване не прилича на друго. И 100 пъти да отидеш в един и същи град, ако всеки път си с различен човек, ще имаш 100 различни преживявания. Всеки носи собствената си перспектива и вижда различни аспекти от местата, които посещава. Не забравяй, че ти също си различен чoвек всеки ден.

Повече свобода за отклоняване от плана

Ако първия път си посетил част от основните забележителности, втория път имаш повече свобода да се отклоняваш от плана, да се впуснеш в изследване на непознати квартали или на места, които са извън пътеводителите. Всъщност, това можеш да го правиш винаги, но повечето от нас бързат да видят поне няколко основни атракции преди да кривнат в страничните улици.

Всичко, за което си чул твърде късно

Връщаш се от Лондон, разказваш разпалено на приятел, който също е бил там, а той те пита дали си видял любимите му места. И започва да изрежда места, за които не си и чувал. Най-доброто, което можеш да направиш в този случай, е прилежно да си запишеш всичко и да се върнеш в Лондон.

>
08 януари 2024 г.

Тагове

любопитно

психология

Забележителности наоколо

Избрани оферти