Начало / Статии / Статии - Унгария

Хотел Гелерт - на бани в стила на османските паши

Автор

/

Окупирането на Унгария от турците между 1541г и 1686 г. все още се усеща в тачената традиция на обществените бани, форма на прекарване на свободното време, която унгарците вземат много на сериозно.

Хотел „Гелерт“, Будапеща, Унгария

Много бани в Будапеща оцеляват и при комунизма, но никоя не е толкова бляскава като тази в хотел „Гелерт“. Тази грандама на столичните хотели и арнуво перла е построена в началото на ХХ в. с над осемнайсет щедри топли извора с басейни (открити за публиката), изградени по подражание на древните бани на Каракала.

Под смайващите пищни куполи с витражи и мозайки, инкрустирани със злато, местните хора спокойно играят шах върху плаващи шахматни дъски, тихо разговарят или щъпукат в изкусно облицованите с плочки басейни. Посетителите са се излегнали, завити в турски хавлии (или нещо от сорта), в очакване да бъдат поканени за масаж.

Над трийсетте СПА-центъра в града предлагат възможността да вземете участие в този древен ритуал на ободряващите и укрепващи бани. Казват, че има над 1000 подземни топли извора в Унгария, 80 само под Будапеща, но историческият „Гелерт“ е Тадж Махал на баните, най-колоритният и очарователен начин да се потопиш в местната източноевропейска култура, пък било то само за няколко часа.

Къде: Будапеща, Унгария
Най-добро време: целогодишно

Виж актуалните оферти за пътуване в Будапеща!

Виж още:

Екскурзия в Братислава

Екскурзия във Виена

Екскурзия в Букурещ

 

>
01 декември 2011 г.

Тагове

любопитно

романтични места

спа туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти