Начало / Статии / Статии - Унгария

Остров Маргит (Маргарет) – уют и природа в центъра на Будапеща

Автор

/

Остров Маргит (ще го срещнете и като остров Маргарет) е малък зелен оазис насред Дунав, където жителите на Будапеща отиват, за да спортуват или просто да погледат поляни и дървета. Дълъг е 2,5 км и е широк половин километър, което го прави лесен за обикаляне.

История със зайци, принцеса и Вагнер

Историята на острова е любопитна. През Средновековието е бил известен като Заешкия остров, тъй като тук са се простирали кралските ловни владения.

През 13-и век крал Бела IV основал метох на острова и се заклел, че ако успее да възстанови страната си след опустошенията на монголските племена, ще изпрати дъщеря си Маргит (Маргарет) в него.

Принцесата била едва на 11 години, когато била изпратена на острова, който оттогава носи нейното име. Днес можете да видите останки от доминиканския манастир, който е живяла Маргит, както и паметна плоча, която обозначава мястото, на което е погребана.

Островът бил превърнат в градина в английски стил в началото на 19-и век и всеки гражданин можел да го посети срещу такса. По това време се още нямало мостове и посетителите идвали с лодки или кораби. При едно от посещенията си Рихард Вагнер едва не се удавил, след като паднал през борда на лодката, с която плавал към острова.

Забавления и атракции на остров Маргит

Островът не е просто парче зелен парк и всъщност може да запълни цял ден, ако решите да посетите всичките интересни места по него. Сред главните забележителности на острова са:

Останките от средновековни руини, включително на метоха, в който е живяла принцеса Маргит.

Градината с розите.

Зоокът.

Музикалният фонтан. При музикалния фонтан в северния край на острова всеки петък, събота и неделя около 17 часа има безплатни класически концерти на открито през лятото. След залез фонтанът се осветява от стотици светлинки, а музиката, която ще чуете, е от класически произведения на Ференц Лист и Вивалди до Guns'n'Roses, Mungo Jerry, Rolling Stones и Ed Sheeran.

Водната кула.

Басейните с минерална вода.

Аквапарк.

Театър и кино на открито.

Детски площадки.

Възможност да наемете колела, ролери, електрически автомобили и мотопеди.

Романтични алеи за разходка. Жителите на Будапеща толкова харесват атмосферата на острова, че през топлите сезони често можете да видите сватби.

През уикендите към острова се стичат много от жителите на Будапеща, които търсят спасение от лудницата в центъра на столицата... което често води до лудница и на самия остров. Ако предпочитате спокойствието, елате рано сутринта.

Как да стигнете: 

Два моста (Arpad и Margit) свързват остров Маргит със сушата, така че можете да стигнете пеша. На острова има автобус от градския транспорт, но е забранено движението на други моторни превозни средства, заради което е и толкова спокойно и приятно място.

Вижте списък с всички забележителности в Будапеща.

А тук са най-добрите ни екскурзии до Будапеща!

>
07 декември 2023 г.

Тагове

острови

паркове

фонтани

Забележителности наоколо

Избрани оферти