Начало / Статии / Статии - Словакия

Най-добрите музеи в Словакия

Автор

/

Словакия е наполовина колкото България, но разполага с няколко наистина интересни музеи и галерии, благодарение на които ще опознаете по-добре страната, ще надникнете в нейното минало и ще се потопите в съвременната й арт сцена. 

Снимка: iStock by Getty Images

От музеи на историята до впечатляващи частни галерии и от детски музеи до колекции с исторически часовници - ето къде да отидете в Словакия

Данубиана

Разположена на брега на Дунав, Данубиана Мьоленстен е галерия на открито, където на фона на голямата синя река и зелени морави можете да разгледате колекция от скулптури на местни и чуждестранни автори. На посещение в галерията са били няколко европейски крале и кралици, както и много световни знаменитости. 

В закритата част на музея са изложени платна на художници, а от покрива му можете да се насладите на панорамна гледка към Братислава, Малките Карпати и Дунав.

Намира се на 20 км от Братислава

Национален музей на Словакия

Ако искате да добиете представа за миналото на Словакия и да разберете защо страната е такава, каквато е днес, започнете от Националния музей на страната. Той има главна сграда в Братислава и 18 специализирани подразделения, много от които са извън столицата. 

Музей за модерно изкуство Анди Уорхол

Родителите на Анди Уорхол са родом от град Микова - град в днешна Словакия, който някога е бил в границите на Австро-Унгария. Музеят за модерно изкуство Анди Уорхол е създаден през 1991 г. като общ проект между наследниците на американския артист и словашкото министерство на културата. Намира се в град Медзилаборце и пази колекция от над 160 творби на художника, брат му и сина му, както и негови лични вещи. 

Музей на словашкото национално въстание 

Музеят на националното словашко въстание в град Банска Бистрица проследява един от най-турбулентните периоди в историята на Словакия, а именно Втората световна война. Разположен е в класическа монументална социалистическа постройка от бетон и разказва чрез истории съдбата на Словакия от началото на германската окупация до навлизането на съветските войски и образуването на Чехословакия. В двора на музея са изложени автентични танкове и други военни машини от този период. 

Минен музей на открито

Отново в Банска Бистрица можете да се разходите из историята на една от най-тежките професии в човешката история - тази на миньорите. Из Минния музей на открито ще ви разходи екскурзовод, който ще ви разкаже за предназначението на различните минни машини, изложени сред зеленината. Те са използвани за добива на природни богатства в Централна Европа от Средновековието до навлизането на модерните технологии. Любима част на посетителите е влизането в бивша мина на 60 м под земята, заради което те трябва да облекат миньорски комбинезон и да нахлупят каска. 

Музей на часовниците

Музеят на часовниците се намира в сграда в Братислава, известна като Къщата на доброто овчарче. Самото здание е едно от най-впечатляващите в стил рококо, които ще видите в столицата на Словакия, и е издигнато през 18-и век. Сред впечатляващата архитектура можете да разгледате старинни часовници от средата на 17-и до началото на 20-и век. 

Бибиана

Снимка: iStock by Getty Images

Създадена през 1987 г., Бибиана е галерия, която започва съществуването си като място за изложби на илюстрации на детски книги. С годините мястото еволюира и днес е локация, където изкуството говори на езика на децата. Освен класически изложби на произведения на изкуството, в Бибиана можете да попаднете на интерактивни събития и игри.

Вижте актуални оферти за екскурзия в Словакия!

>
09 май 2022 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти