Начало / Статии / Статии - Унгария

Забележителности в Будапеща

Автор

/

Унгарският парламент в Будапеща

Унгарският парламент (Hungarian Parliament) в Будапеща е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Той е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност.

Парламентът е най-голямата сграда в Унгария, както и вторият по големина парламент в Европа.

Строежът на зданието започва през 1885 г. и завърша през 1904 г. Размерите му наистина са внушителни – дължина 268 м и широчина 123 м. Сградата има цели 691 стаи, 29 стълбища, 27 порти и 13 асансьора. Доста впечатляващо.

Основната фасада на парламента, изпълнен в неогтоически стил, гледа към река Дунав, а официалният вход се намира на площада от другата страна на сградата. Общият брой на скулптурите вътре и вън е 242. На самата фасада има статуи на унгарски и трансилвански управници и военни личности. Над прозорците са изобразени различни гербове на крале и дюкове.

На влизане в парламента посетителите минават по орнаментирано стълбище, където ще видите много фрески и бюста на създателя на зданието – Имре Щайндл. Една от най-внушителните части на сградата е шестнайсетъгълната централна зала. В парламентът се пазят и унгарските кралски бижута.

Цитаделата на Будапеща

Цитаделата (Citadel) е построена от Хабсбургска Австрия като военна крепост след революцията от 1848 – 1849 г.  и се намира на най-високата точка на Будапеща. Конструкцията е завършена през 1854 г., а основната й функция е да сплашва унгарските бунтовници.

През Втората световна война цитаделата е била използвана за противовъздушна отбрана, поради тази причина има много щети от бомбардировките. През този период е построен и бункер на три нива. В цитаделата може да разгледате изложба на восъчни фигури, предмети и фотоизложба, наречена „Обсадата на Будапеща през 1944 – 1945 г."

Площад на героите в Будапеща

Площадът на героите (Heroes' Square) е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се в края на Andrássy Avenue, непосредствено до градския парк.

Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музея за изящни изкуства отляво и Двореца на изкуствата отдясно. От другата му страна се намират зданията на сръбското посолство и една резиденция.

Основната забележителност на площада е Хилядолетният паметник (Millennium Memorial) със статуи на седемте лидери на племената, които са основали Унгария. Строежът на паметника е започнал през 1896 г. когато се празнували 1000-та годишнина, и бил завършен през 1929 г. Тогава той получава и името си.

Рибарски бастион (Рибарските кули) в Будапеща

Рибарският бастион (Fisherman's Bastion, Halaszbastya) представлява тераса със седем кули, разположена на Дворцовия хълм в Буда, на западния бряг на Дунав.

Бастионът е проектиран и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947 – 1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, причинени по време на Втората световна война.

Бастионът е изпълнен в неоготически и неоромански стил. Седемте кули символизират седемте маджарски (унгарски) племена, заселили се на Карпатския басейн през 896 г.

Името на бастиона пък идва от Средновековието, когато група рибари защитили и опазили зданието.

Гледката от върха е наистина изумителна. Може да се види Дунава, острова Маргарет, източната част на града – Пеща, и хълма Гелерт. В бастиона се намира и статуята на Стефан I Унгарски, който е възседнал кон - първият унгарски крал. Върху пиедестала, на който е поставена статуята, са изобразени епизоди от живота на краля.

Църква Матияш в Будапеща

Църквата Матияш (може да я срещнете и като църква Матиас) се намира в областта на замъка Буда.

Смята се, че църквата е построена през 1015 г., макар някои източници да я отнасят към 14-и век. Днешният вид на сградата е оформен през пищния късен готически стил – втората половина на XIV век, и е реставриран в края на XIX век.

Това е втората по големина църква в средновековна Буда.

Най-артистичният и характерен елемент на фасадата е камбанарията на църквата. Официалното име на църквата било Дева Мария, но след време била кръстена на крал Матияш Корвин (срещан и като Матияш Хуняди), който трансформирал южната кула на църквата. В нея били отслужени и двете сватби на краля.

Любопитен факт е чудото на Дева Мария при обсадата на Буда. При османската обсада била съборена една от стените на църквата. Зад нея била скрита скулптура на Дева Мария. След този случай светицата се явила на мюсюлманите преди тяхната молитва. Вярата на гарнизона се сринала и всички се оттеглили от града. Така според легендата Дева Мария спасила Буда и църквата.

Верижният мост Сечени в Будапеща

Верижният мост Сечени (Széchenyi) е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на Будапеща – Буда и Пеща.

Той е първият мост в Будапеща, открит през 1849 г. В двата му края се намират два емблематични за града площада – площад Рузвелт и площад Адам Кларк.

Името на моста идва от основния поддръжник и защитник на идеята за моста - политика Ищван Сечени. При завършването си мостът бил смятан за истинско инженерно чудо, превърнал се в символ на прогреса, националното пробуждане и връзката между Изтока и Запада.

Всяко лято на Сечени се провежда фестивалът Лято на Верижния мост, когато той се затваря за автомобили и се превръща в пешеходна зона с куп интересни събития през уикендите.

Базилика Свети Стефан (Ищван) в Будапеща

Базиликата Свети Стефан (Szent István) е посветена на първия крал на Унгария - Стефан I Унгарски. Неговата мумифицирана дясна ръка и до днес се пази в мощехранителница в храма.

Заедно с Унгарския парламент са най-високите сгради в Будапеща (96 м). Широчината на сградата е 55 м, а дължината й е 87,4 м. Завършена е през 1905 г. след  54-годишен строеж. Закъснението се получило, тъй като куполът на църквата бил разрушен през 1868 г. Свети Стефан е изпълнена в неокласически стил.

Сградата има две камбанарии, като едната от тях (южната) се смята за най-голямата в Унгария – тежи над 9 тона.

Посетителите могат да се насладят на невероятна гледка от купола на църквата. До там се стига с асансьор или с изкачването на 364 стъпала.

Замък Вайдахуняд в Будапеща

Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Castle) се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. по случай честването на хилядолетието от основаването на Унгария се организира грандиозно изложение, за което е изграден замък от картон и дърво с елементи от популярни исторически постройки. Замъкът става толкова популярен, че е издигнат от камък и тухли, за да остане и след изложението. 

Макетът и истинският замък са подобие на румънския замък Хуняди, и оттам идва името на този замък. Стиловете, използвани при него са романски, готически, ренесансов и барок. Замъкът Вайдахуняд е завършен през 1908 г. В момента в него се намира музеят на зeмеделието.

Музей на изящните изкуства в Будапеща

Музеят на изящните изкуства (Museum of Fine Arts) се намира на Площада на героите.

Построен е за периода 1900 – 1906 г. в еклектичен неокласически стил.

Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство. Музеят е разделен на шест части , които са посветени на Египет, Античността, галерия на старата скулптура, галерия със стари картини, модерна колекция и графична колекция.

Унгарски национален музей в Будапеща

За Унгарския национален музей  (Hungarian National Museum) се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на националната библиотека Сечени от граф Ференц Сечени. Година по-късно съпругата на графа присъединила и своята колекция от минерали. Това довело до създаването на унгарския национален музей.

Сградата, в която се помещава в момента музеят, е построена в периода 1837 – 1847 г. от архитекта Михали Полак. Зданието е изпълнено в неокласически стил. Музеят притежава общо седем изложби, включващи историята на Унгария до 1990 г.

Музей за приложните изкуства в Будапеща

Музеят за приложните изкуства (Iparmvészeti Múzeum) е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива.

В колекцията „Мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в. Експонатите варират – от шкафове до красиво изрисувани чинии или статуетки. Има дори и предмети от известни английски дизайнери на мебели като Томас Чипъндейл или Томас Шератон.

В колекцията за изящни метални изделия има експонати от различни занаятчии – чуждестранни и унгарски. Най-голямата част от нея е част от колекцията на семейство Естерхаци.

Третата секция е за колекцията стъкло и керамика. Тя разполага с 25 000 изделия.

В четвъртата колекция за текстил и дрехи има различни тъкани и облекла от миналото.

Последната и най-малка колекция има разнообразни експонати. Те не са тематично разделени. Няма ограничение на материи и тематика. Колекцията включва кожени изделия, средновековни облекла, каскети, барокови статуетки и дори играчки. В музеят на приложните изкуства периодично се организират още изложби и събития.

Зоологическа и ботаническа градина в Будапеща

В зоологическата и ботаническата градина на Будапеща може да видите различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината съществува от 1866 г. и е изключително добре поддържана. 

Вижте актуални оферти за екскурзии до Будапеща.

>
15 декември 2009 г.

Тагове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти