Начало / Статии / Статии - Италия

10 неща, за които да се подготвиш преди почивка в Италия

Автор

/

Не ти трябва много, за да се потопиш в la dolce vita – кой би се затруднил да пие невероятно кафе и вино, да дегустира пица и паста до припадък и да сменя една гледка от покрива на катедрала с друга? Има все пак някои тънкости, за които да се подготвиш преди първото си пътуване до Италия.

1. Кафето се пие на крак. За разлика от нас, които можем да прекараме часове над чашката с кафе, в Италия то се пие като шот – на една глътка, на крак на бара, докато обменяш последни клюки с бармана. Така се яде и кроасанът.

2. Дълги опашки. Ти знаеш, че Италия е божествена. Знаят го и хиляди други хора по света, като много от тях ще видиш по опашките пред най-големите забележителности. Ако искаш да видиш Рим от покрива на Свети Петър или да се разходиш из Колизеума, приготви се с вода, бисквити и търпение.

3. Dolce far niente или изкуството да живееш бавно. Ако има нещо, в което италианците са наистина добри, това е да се наслаждават на живота без непременно да правят нещо. Тези три думи се произнасят [долче фар ниенте] и в буквален превод означават „сладко нищонеправене“ - умение, което се практикува от бабите по балконите, от безцелно разхождащите се хора по централните площади и от онези, които споделят чаша вино или аперитиво с приятели привечер.

4. Удобни обувки. Много от историческите градчета са застлани с чудесен калдъръм, който обаче не е приятел на високите токчета. Вземи си поне един чифт удобни обувки за през деня, а шармантните запази за вечеря.

5. От плажове до ски и вулкани. Италия си има от всичко по много – отлични ски курорти, чисти плажове, вулкани за изкачване, исторически градчета за откриване, винарски региони за дегустиране. Истината е, че цял живот няма да ви стигне да видите всичко.

6. Пий аперитиво като италианец. Аперитиво е вид happy hour, в който обикновено между 19 и 22 часа баровете предлагат безплатен достъп до бюфет с хапки, сирена, сушени меса и сандивичи с поръчката на всяко алкохолно питие (коктейл или чисто). Не бъркай аперитиво с безплатна вечеря – хапването е само за мезе. Разпространено е предимно в Северна Италия.

7. Застраховай се, когато си в чужбина. Можеш да вземеш застраховка „Помощ при пътуване“ в чужбина, която в зависимост от избраната компания предлага покрития като отмяна на пътуване, спасителни разноски, кражба чрез взлом, загуба или забавяне на личен багаж, правни разноски и гражданска отговорност към трети лица и др., за да си спокоен, че плануваното море ще мине като по вода. Някои застрахователни компании вече предлагат и възможност да се застраховаш изцяло онлайн, без да се налага да посещаваш техен офис.

8. Всеки регион на Италия е като отделна държава. Сицилия няма нищо общо с континентална Италия или Сардиния, както и Тоскана и Милано са две отделни вселени. Опознавай по един регион наведнъж, за да започнеш да забелязваш разликите,

9. Най-хубавото не е в големите градове. Както на всяко завладяно от туристи място, най-хубавото е далеч от навалицата. Търси го в страничните квартали, в малките градчета, в полузаспалите селца. За последните ще ти трябва да поназнайваш и малко италиански, така че...

10. Научи няколко фрази на италиански. Защото „грацие“ е дори по-лесно за произнасяне от „благодаря“, а с „буонджорно“ денят започва чудесно. Буон виаджо!

>
13 октомври 2023 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти