Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Страсбург
Страсбург / Strasburg

Страсбург (Strasbourg – френски, Straßburg – немски) е столица на региона Елзас във Франция. Градът е разположен на бреговете на река Ил, където тя се влива в Рейн. Страсбург има изключително значение за Европейския съюз, тъй като там се намират седалищата на някои европейски институции – Европейския съвет, Европейския парламент и Европейския съд за човешките права.

Историческият център на Страсбург е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Средновековната архитектура там е уникална. Част от него е катедралата на Страсбург – готическа катедрала висока 142 м (от 1647 г. до 1874 г. е била най-високата сграда в света, сега е в челната десятка). В нея се намира и известният астрономически часовник – той показва реалните позиции на слънцето, луната и слънчевите и лунни затъмнения.

В Страсбург можете да разгледате и няколко средновековни църкви като готическата църква Св. Тома. В нея се намира орган, изработен от Готфрид Зилберман, на който е свирил Волфганг Амадеус Моцарт. В църквата Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant има крипта от XVII век и части от параклис от XI век. Има също здания, изпълнени в различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс и др. За сравнително малкия си размер за град броя и разновидността на музеите е изумителен. Разнообразието и очарованието на забележителностите нямат край. За любителите на природата има доста паркове.

Важна информация:

Население: 270 000 жители

Валута: Евро

Работно време: Повечето магазини работят от 10:00 до 13:00 часа и от 14:00 до 19:00 часа от понеделник до събота. Супермаркетите обикновено  нямат обедна почивка и затварят по-късно - към 21:00 часа, от понеделник до събота. Неделя по принцип е почивен ден.

Интернет страници за Страсбург: www.strasbourg.frwww.strasbourg.com,

www.visiterstrasbourg.comwww.otstrasbourg.fr

Спешен телефон:

Полиция: 17

Пожарна: 18

Бърза помощ: 18

Европейски номер за спешни случай: 112

Туристическа информация

Туристически офиси има на Place de la cathédrale 17a, както и на централната гара. Работното време и на двата офиса е от 9:00 до 19:00 часа.

Тел:+33 (0)3 88613923

Уебсайт: www.ot-strasbourg.fr

Поща

Пощенските офиси се разпознават по сините и жълтите знаци. Работят от понеделник до петък между 09:00 и 18:00 и от 09:00 до 13:00 в събота.

Аптеки

На всяка аптека има данни за “pharmacie de garde” – такава, която работи денонощно. Също така може да се обадите и на SOS аптека.

Телефонни кодове

Код на страната : +33

Код на областта : 03

Език: Основният език за комуникация в Страсбург е френският. Много от хората говорят и английски, по улиците ще чуете и немски.

Забележителности около Страсбург