Страсбург

За града

Оферти

Статии

Страсбург / Strasburg

Страсбург (Strasbourg – френски, Straßburg – немски) е столица на региона Елзас във Франция. Градът е разположен на бреговете на река Ил, където тя се влива в Рейн. Страсбург има изключително значение за Европейския съюз, тъй като там се намират седалищата на някои европейски институции – Европейския съвет, Европейския парламент и Европейския съд за човешките права.

Историческият център на Страсбург е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Средновековната архитектура там е уникална. Част от него е катедралата на Страсбург – готическа катедрала висока 142 м (от 1647 г. до 1874 г. е била най-високата сграда в света, сега е в челната десятка). В нея се намира и известният астрономически часовник – той показва реалните позиции на слънцето, луната и слънчевите и лунни затъмнения.

В Страсбург можете да разгледате и няколко средновековни църкви като готическата църква Св. Тома. В нея се намира орган, изработен от Готфрид Зилберман, на който е свирил Волфганг Амадеус Моцарт. В църквата Eglise Saint-Pierre-le-Jeune Protestant има крипта от XVII век и части от параклис от XI век. Има също здания, изпълнени в различни архитектурни стилове – неокласицизъм, класицизъм, френски барок, германски ренесанс и др. За сравнително малкия си размер за град броя и разновидността на музеите е изумителен. Разнообразието и очарованието на забележителностите нямат край. За любителите на природата има доста паркове.

Важна информация:

Население: 270 000 жители

Валута: Евро

Работно време: Повечето магазини работят от 10:00 до 13:00 часа и от 14:00 до 19:00 часа от понеделник до събота. Супермаркетите обикновено  нямат обедна почивка и затварят по-късно - към 21:00 часа, от понеделник до събота. Неделя по принцип е почивен ден.

Интернет страници за Страсбург: www.strasbourg.frwww.strasbourg.com,

www.visiterstrasbourg.comwww.otstrasbourg.fr

Спешен телефон:

Полиция: 17

Пожарна: 18

Бърза помощ: 18

Европейски номер за спешни случай: 112

Туристическа информация

Туристически офиси има на Place de la cathédrale 17a, както и на централната гара. Работното време и на двата офиса е от 9:00 до 19:00 часа.

Тел:+33 (0)3 88613923

Уебсайт: www.ot-strasbourg.fr

Поща

Пощенските офиси се разпознават по сините и жълтите знаци. Работят от понеделник до петък между 09:00 и 18:00 и от 09:00 до 13:00 в събота.

Аптеки

На всяка аптека има данни за “pharmacie de garde” – такава, която работи денонощно. Също така може да се обадите и на SOS аптека.

Телефонни кодове

Код на страната : +33

Код на областта : 03

Език: Основният език за комуникация в Страсбург е френският. Много от хората говорят и английски, по улиците ще чуете и немски.

Транспорт

Летище

Международно летище Страсбург се намира на 18 км югоизточно от центъра на града. На всеки 40 минути (в пиковите часове на всеки 20), между 5:00 и 23:00 часа има минибусове от летището до спирка "Baggersee" на трамвай А, който от своя страна се движи до центъра и ЖП гарата. От "Baggersee" пътят към летището е същият като на идване.

Друг вариант е влакът, който се движи от летището до жп гарата. Той пристига за 9 минути, като билетът струва 3,60 евро (цената включва и връзка с трамвай).

Уебсайт: www.strasbourg.aeroport.fr

Обществен транспорт

Единичен автобусен билет струва 1,50 евро. Комбиниран билет за трамвай и автобус е 2,90 евро. Може да си вземете 10 билета на куп за автобус или трамвай за 12,70 евро а 30 билета – за 36,50 евро. Друг евтин начин за пътуване е да си купите транспортна карта за 24 часа, която за един човек струва 4 евро, а за двама или трима – 5,60 евро. Тъй като велоалеите са доста развити и общата им дължина в града възлиза на над 430 км, ще ви е удобно, ако наемете колело, като за половин ден ще ви излезе 4 евро, за цял - 7 евро, а за седмица - 10 евро.

Уебсайт на компанията за градски транспорт на Страсбург: www.cts-strasbourg.fr

Таксита

Началната цена на такситата в Страсбург е 5€, на километър е 1.30€ през деня и 1.94€ през нощта. Такситата правят и туристически обиколки.

Влак

Страсбург има отлични жп връзки чрез френският жп оператор SNCF (www.voyages-sncf.com), така и от германския Deutsche Bahn (www.bahn.de). През града минава и високоскоростният влак TGV, с който разстоянието до Париж или Люксембург се изминава за около 2 часа и 15 минути, до Щутгарт - за час и 20 минути, а до Цюрих - за малко над 2 часа.
 

Заведения

Хранене

За французите Страсбург означава бира, вино, бекеофе (ястие с различни меса и картофи), фламенкюхе (тънък пай със сирене, стар лук и пръжки) и разбира се чуркрут (ястие от зеле, месо, наденички и картофи). Да си тръгнете от града без да сте опитали някое от тези традиционни ястия си е истинско престъпление.

Барове и нощен живот

Виното и бирата са част от идентичността на Страсбург. Елзас е първият френски район, в който се произвежда бира, а Страсбург и днес има много пивоварни. Най-популярни са Kronenbourg и Fischer, чиито заводи могат да бъдат посетени безплатно с подарък бира в края на обиколката.

Страсбург е и студентски град, така че има много места за забавления. Космополитният дух на града предполага, че има по нещо за всеки вкус и възраст.

По време на коледните открити базари пийнете топло вино (vin chaud). и хапнете коледни курабийки (bradeles).

Уебсайт за гастрономия и вино в СТрасбург: www.alsace-route-des-vins.com

Шопинг

В историческия център на града са събрани луксозни магазини и малки бутици. Това е полупешеходна зона, която е основният търговски район на Страсбург.

Улица дьо Гран Аркад (Rue des Grandes Arcades) между площадите Клебер (Kléber) и Гултенберг (Gutenberg), заедно с улица Гранру (Grand’rue) са най-добрите места за дрехи, подаръци и аксесоари. Освен това всички по-малки алеи, които тръгват от тези улици, са пълни с малки магазинчета. Малко по на изток между улици Ду дом (Rue du dôme) и Ду Орфевр (Rue des Orfèvres) е районът Льо кар дор ("Le carré d’or"), където са събрани основните луксозни магазини (мода, парфюмерия, бижута и т.н.). Тук може да намерите и някои от най-добрите бакалии в града, които продават пате де фойе грас, ликьори, макарони, джинджифилови сладкиши, както и много други сладки.

Coco LM, на улица Ду дом (Rue du Dôme), е един от най-известните магазини за бисквити. Северно от историческия център, на площад Place des Halles има пазар и голям търговски център. Отлично място да накупите всичко, което ви трябва и то под един покрив. Предлагат всичко – от храна до спортни стоки.

И накрая, но не на последно място, не можете да напуснете града без да сте посетили Riesling, Sylvaner или някоя от другите токайски винарни, които се простират около града. По избите продават собствено вино на много по-ниски цени от тези на магазините в центъра, при това може да го пробвате, преди да го купите.

Всяка сряда и събота на улица Rue de Vieil-Hopital има битпазар, където можете да откритете куп дребни джунджурии, използвани вещи и предмети с антикварна стойност.

Забележителности

Катедралата Нотрдам (Cathédrale Notre Dame)

Сградата е облицована отвън и отвътре с розов мрамор. Тук може да видите стария астрономически часовник, както и да се насладите на гледката към града от най-горния етаж.

В 12:00 часа всеки ден (без неделя и празници) се прожектира филм за астрономическия часовник (вход: 2 евро). Веднага след службата в 11:00 часа можете да посетите часовника безплатно.

За да се качите на площадката на катедралата, входът е 5 евро (безплатен е всяка първа неделя на месеца). Работното време на наблюдателната площадка е 9:00 - 19:15 (април-септември) или 10:00 - 17:15 часа (октомври-март).

Адрес: Place de la cathédrale

Работно време: Всеки ден от 7:00 до 19:00 часа (почивка от 11:20 до 12:35 часа)

Кварталът Пети Франс (La Petite France)

Пети Франс или Малката Франция се нарича районът между реките, южно от Гран Ил. Това е най живописният квартал в Страсбург. Улиците предлагат поредица от полудървени къщички, а благодарение на каналите реката Ил ви дава чувството, че сте във Венеция. Може да се включите в тур из района, който трае час и 10 минути и е придружен с обяснения на няколко езика.

Европейските институции

Градът е един от главните политически центрове на Европейския съюз, като близо до Рейн се намират Съветът на Европа, Палатата на човешките права и една от сградите, в която заседава Европейският парламент. Визитите са само с предварителна резервация, но и само да се разходите около тези огромни сгради си заслужава. 

Уебсайт: www.coe.int (Съветът на Европа)

www.europarl.europa.eu/visiting/bg (Европейски парламент)

www.echr.coe.int/echr (Сградата на Европейския съд по правата на човека)

Къщата Камерцел (Kammerzell)

Днес превърната в ресторант, тази къща определено е най-красивата в цял Страсбург. Величествено оформената дървена рамка на горните етажи е създадена през 1589 г. В миналото първият й етаж е служел за място за търговия. Намира се на Place de la Cathédrale.

Тур с аудиогид

Най-добрият начин да разгледате града със свое собствено темпо. Обясненията са около час и половина и  се предлагат на 5 езика.

Можете да ги вземете от туристическия офис на Рlace de la Cathédrale 17а, цената е 1 евро за всеки.

Елзаският музей (Le musée Alsacien)

Задължително е да посетите този музей, поместен в бивши частни домове, за да откриете елзаските традиции. Вход: 4 евро.

Адрес: 23-25 quai Saint Nicolas

Уебсайт: www.musees-strasbourg.org

Мемориал на Елзас и Мозел (Mémorial de l’Alsace Moselle)

Този мемориал показва различни етапи от кървавата история на елзасците и мозелийците, които между 1870 и 1945 година четири пъти сменят националността си. На разположение е аудиогид.

Уебсайт: www.memorial-alsace-moselle.com

Пивоварна Хайнекен

Интересно пътуване до бирения свят в тази все още действаща фабрика. На края на посещението си ще може да пробвате бира от фабриката. На разположение са турове на френски, немски и английски.

Уебсайт: www.brasseriesheineken.fr

Музей на шоколада (Le musée du chocolat)

800 m² изцяло отдадени на шоколада. На края на тура на всеки посетител получава 100 грама шоколад. Вход: 8 евро за възрастни, 6 евро за деца от 5 до 15 години.

Адрес: Parc de la Porte Sud, rue du Pont du Péage, Geispolsheim

Уебсайт: www.musee-du-chocolat.com

Събития

Международният фестивал на Страсбург

Международният фестивал на Страсбург за класическа музика се провежда обикновено през юни месец и е едно от най-важните събития за класическа музика. Фестивалът на Страсбург има и дни, посветени на джаза.

Уебсайт: www.festival-strasbourg.com

Филмовият фестивал Спектър 

Филмовият фестивал Спектър е ежегоден филмов фестивал за научна фантастика, фентъзи и ужаси.

Уебсайт: www.spectrefilm.com

Международния филмов фестивал Страсбург

Международния филмов фестивал Страсбург е ежегоден фестивал за млади филмови дейци от целия свят. По време на събитието можете да видите както класически филмови жанрове, така и иновативни подходи към седмото изкуство.

Уебсайт: http://strasbourgfilmfest.com

Европейски дни на наследството (Journées européennes du Patrimoine)

По традиция един уикенд през септември е посветен на наследството - всички музеи са безплатни за посещение, вратите на всички европейски институции също са отворени, а посещенията са безплатни.

Уебсайт: www.journeesdupatrimoine.culture.fr

Джаз фестивалът "Джаз д'ор" (Jazz d'Or)

Джаз фестивалът Jazz d'Or се провежда през ноември и събира едни от най-големите имена в съвременния джаз. Снабдете се с билети по-рано.

Уебсайт: www.jazzdor.com

Коледните базари

С наближаването на коледните празници на най-големите площади в Страсбург се органзиират коледни базари с украси, подаръци, музика и сгрято вино. Не ги пропускайте за нищо на света.

Забележителности около Страсбург

Избрани оферти