Начало / Статии / Статии - Франция

Площад Станислас - градски център с безупречни пропорции

Автор

/

Нанси е един от най-прелестните градове в Европа, със забележително хубав главен площад, за който мнозина твърдят, че е най-красивият градски монумент във Франция, а според някои – и в света.

Макар Нанси да е известен и със своята архитектура в стил ар нуво, площад „Станислас“ е несравнимото му наследство. Наречен на два пъти детронирания крал на Полша, който със своя зет, Луи ХІV, поръчва неговото изграждане през 1751–60 г., той е въплъщението на рококо изтънчеността, както може да се забележи в позлатените врати от ковано желязо и хармоничната архитектура на Кметството, неговите колонади и обкръжаващите го сгради.

Нанси разцъфтява като столица на херцогството Лорен от ХІІ до ХVІ в., подложен на програма за градско планиране и разкрасяване към края на този период. Площадът и околната му територия са били елегантният експонат за последните херцози Дьо Лорен и остават и днес символичното сърце на града и неговото богато минало.

Също толкова елегантна, колкото площадът, върху който е разположена, резиденцията от ХVІІІ в., приютяваща грандхотел „Рейн“, е изключителна – обявена е за историческа забележителност. Отседнете в някоя от огромните стаи с изглед към площада или най-малкото се насладете на лукса в някое от кафенетата, които споделят тази несравнима среда.

Къде: Нанси, Лорен, Франция

Кога: целогодишно

Най-добро време: юни - септември

>
01 октомври 2012 г.

Тагове

градове

културен туризъм

летен туризъм

лукс

любопитно

площади

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти