Начало / Статии / Статии - Франция

Музеят Унтерлинден и Пътят на виното в Алзас

Автор

/

Лъкатушната лента на пътя, който съставлява знаменития алзаски Route du Vin, е осеяна с живописни градчета, предлагащи чудесна храна, и места, повечето от които заслужават да спрете за нощувка.

Музеят „Унтерлинден“ и Пътят на виното в Алзас, Колмар, Франция

В привлекателния град Колмар се намира популярният музей „Унтерлинден“ („Под липите“), приютен в манастир от ХІІІ в. Перлата на неговата забележителна колекция е огромният олтар със сгъващи се странични крила. Разглеждан като една от най-вълнуващите творби в историята на немското изкуство, Изенхаймският олтар е създаден през 1512–16 г. от родения във Вюрцбург Матиас Грюневалд, „най-буйния от реалистите“.

Смята се, че резбованият олтар на Грюневалд има чудотворни сили да лекува причинено от консумация на заразени с мораво рогче зърнени храни натравяне – често срещано заболяване през Средновековието. Цели книги са изписани за този шедьовър, величествено изложен в готическия параклис на манастира, както и за музейната сбирка от религиозно изкуство. Самият Колмар е богат на средновековни и ренесансови архитектурни забележителности и е родното място на Фредерик Огюст Бартолди, създателя на Статуята на свободата.

Route du Vin започва (или завършва) южно от Колмар и преминава покрай тучните, покрити с лозя склонове на подножието на Вогезите. Пътят прави зигзагообразни завои и се размотава около поредица от съвършени като пощенска картичка укрепени средновековни градове с наполовина дървени къщи със скосени покриви и балкони, по които изобилно расте здравец.

Веселите winstubs (алзаският еквивалент на пъбовете) сервират вино от стотици местни лозя. Алзаските фини, млади вина са от сортовете „Ризлинг“, „Силванер“, „Гевюрцтраминер“, „Мускат“, и „Токай Пино Гри“. Плодородни обработваеми земи и овощни градини засвидетелстват репутацията на Алзас като „кухненски килер на Европа“, а за много вкусния pate de foie gras (пастет от мазен гъши или патешки дроб) – едно от най-прекрасните човешки творения и достатъчна причина да дойдете тук от Париж – се казва, че е измислен тук.

От горе-долу стоте винарски селища с островръхи покриви Рикевир и Кайзерберг поделят титлата за истинска старинност, а за укрепения Туркхайм се казва, че е най-добре консервираният град във Франция. Не е възможно да откроим просто една превъзходна странноприемница, въпреки че отдавнашен фаворит по Пътя на виното за гастрономите и местните жители е „Оберж дьо л‘Ил“ в една идилична крайречна среда.

Друга звезда е „Шато д’Изенбур“, къде където хотелската колекция от алзаско вино, съхранявана в една подземна cave (подземна изба) от ХІІ в., допълва също толкова изключителната регионална кухня.

Къде: Колмар, западно от Страсбург, Алзас, Франция
Най-добро време: гроздоберът е септември-октомври; коледни пазари през декември.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Страсбург!

Виж още:

Екскурзия в Париж

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

>
12 октомври 2011 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти