Начало / Статии / Статии - Германия

Тайнствени европейски градчета и селца (I част)

Автор

/

Щауфен им Брайсгау, Германия

Щауфен им Брайсгау (Staufen im Breisgau), разположен на края на Черната гора в Южна Германия, е идеалната дестинация за винен уикенд. Ако тръгвате от Страсбург и видите терасовидните лозя и статията на пълничък и гол Бакхус – това са сигнали, че пристигате в това китно градче. Главната улица с нейните пастелни къщурки ще ви отведе до площада на града, на които се намира и сградата на кметството. На фасадата на това здание има интересно посвещение, което е свързано с далечната история през 770г. Поглезете себе си с чаша вино на някой от външните барове в центъра. Така ще почувствате истинското обаяние и притегателната сила на Щауфен им Брайсгау.

Градът е разположен на 75мин. път с кола от Страсбург.

Лейвънхам, Англия

Лейвънхам (Lavenham) може би е най – симпатичното и китно градче в Англия. То се гордее със своите красиви стари къщи и улички, на които са подредени различни магазинчета със старинни бижута и чаени къщи. Тук е мястото, на което да опитате от английския чай и да се почувствате като богат и заможен благородник.

За да стигнете до Лейвънхам можете да вземете влак от гарата на Лондон. Има влакове няколко пъти на ден.

Болгери, Италия

Алеята на кипарисите, около 5км път с 2 540 кипариса отстрани, води точно до Болгери (Bolgheri), който се намира по средата на лозята на областта Марема в Тоскана. Този град освен драматично пристигане ще ви предложи още доста неща. Поспрете в Caffé della Posta, което е разположено на главния площад на града, за да пийнете от прекрасните червени вина на Болгери. Добър избор е френското бордо от 1980г., което очарова с аромат и вкус. Само на около 8км югоизточно от Болгери е Бибона, където е Relais Sant’Elena – красиво имение, в което има 15 стаи с легла с балдахин, камини и предлага невероятни ястия с паста.

Болгери е разположен на около 60км южно от Пиза.

Абърдор, Шотландия

Влакът от Единбург спира на викторианска гара, до която се намира долчинка с красиви цветя, скрита в сянката на средновековен замък. В Абърдор (Aberdour) движението с коли не е пожелателно, тъй като града е пешеходен. Но и няма да ви е нужна такава, тъй като всички интересни места са свързани с пешеходни алеи. През август това място се използва за настаняване по време на международния фестивал в Единбург. През останалата част от годината Абърдор е обикновено селце, в което има един голям магазин, няколко уютни заведения. Има дори и магазин за вещици в непосредствена близост до църквите на Шотландия и Англия.

Абърдор се намира на 30мин. с влак от Единбург.

Норсия, Италия

В тази Източна умбрийска цитадела занаятчийските и кулинарни традиции са се запазили през годините. Все още обучени кучета се пускат за да намерят черни трюфели в горите, а  мед се произвежда от дивите цветя в равнините. Именно с това се гордее мястото. По време на Centro Storico се разнася аромат на вкусни подправени месни продукти от деликатесните магазини. На витрините им има още висящи деликатеси, които се произвеждат по методи, усъвършенствани за период 800г. През пролетта тук се организира интересен фестивал на Свети Бенедикт.

Норсия (Norcia) е разположен на 111км от Рим.

Интересен е и фестивалът на черния трюфел през февруари и март.

Раундстоун, Ирландия

Никъде другаде, освен в Раундстоун (Roundstone), няма да опитате по -  вкусни къпини. Те са толкова ароматни, тъй като растат по вятърните склонове на града. Има и много други причини, разбира се, за да се влюбите в това рибарско селце. Ако се изкачите на хълма Errisbeg пред вас ще се разкрие невероятна гледка към 12-те върха на националния парк Конемара. Оттам може да си закупите и от интересните ирландски тъпани. Ако времето е дъждовно отидете и се отпуснете на чаша бира или уиски пред камината на някое заведение.

Раундстоун се намира на 122км от Галуей.

Шасиньол, Франция

Това е китно малко селце със невероятна каменна странноприемница. Селцето е известно на френския елит още от 1950г. Тогава още Шасиньол (Chassignolles) е популяризиран с изцерителните качества на природата му. Интересна там е църквата от XII век, която е изпълнена в романски стил.

Шасиньол се намира по средата между градовете Клермон – Феран и Ле Пюи-ен-Велай.

Фолегандрос, Гърция

Фолегандрос (Folégandros) определено няма нищо общо със съседния на него остров Санторини. Тук няма да видите здания по – високи от 2 етажа, няма круизни кораби акостирали на пристанището, няма бутици и модни ресторанти. На този остров, който е част от Цикладите, ще намерите вълни, разбиващи се в скалистите плажове, кози, припкащи по хълмистите местности и стари вятърни мелници, които се завъртат от вятъра.

За да стигнете до Фолегандрос вземете полет до Санторини и след това с ферибот до острова

Гиорнико, Швейцария

Гиорнико (Giornico) се намира в очарователния швейцарски кантон Тичино. За да оцените напълно това място трябва да усетите и самата природа. Карайте около 55км от популярните езерни курорти Аскона и Локарно. Когато видите каменна реликва от XIV век значи сте пристигнали почти в Гиорнико. Спуснете се по склона към долината, където през вас ще се изправят 2 каменни моста с арки. Фамилните ресторанти в района се наричат grotte. Посетете някой от тях.  Там опитайте невероятното рагу, което приготвят, придружено от чаша местно мерло.

За да стигнете до Гиорнико от Аскона и Локарно следвайте пътищата A13 и N2.

Гетария, Испания

Гетария (Getaria) е разкошно рибарско градче, което е известно с пристанището на баските и вкусната морска храна, която се предлага там. Разходката из града ще ви накара да се впуснете в миналото, когато минете покрай средновековните му къщурки и стигнете до отшелническата килия на Сан Антон. Интерес представлява и църквата Сан Салвадор, която датира от XV век. По – екзотичната част от морската храна, която се предлага в Гетария са малките сепии и калканите. Цялата идилична картина се допълва с чаша бяло вино Риоха.

Гетария се намира на 30км от град Сан Себастиан.

Марвао, Португалия

Марвао (Marvão) е великолепно място с панорама от 360°, именно защото се намира на върха на скален хълм. Този средновековен португалски град е един от най – забележителните крепостни селца. Най – голямата атракция там са непокътнатите бели къщурки от средновековието и величествения замък от XIII век. Там може да посетите още църквата, която датира от XIII век, археологическия музей и други местни артефакти. Ако решите да останете да нощувате в Марвао се възползвайте от очарователната посада, построена измежду гъсто наредените къщички. Оттам също ще си осигурите доста впечатляващи гледки.

За да стигнете до Марвао от Кастело де Виде можете да вземете автобуса, който не е много редовен, или такси.

Тершелинг, Холандия

Разположен на около 130км от Амстердам се намира островът Тершелинг. Той е истински рай ако това, което търсите е спокойствие и уединение. Има разбира се барове, в които да се забавлявате на плажа. По здрач островърхите къщички от XIX век се осветяват от най – старият фар в Холандия, който е построен през далечната 1594г. Когато залязва слънцето, най – подходящото място за вас са заведенията по плажа. Оттам можете да се наслаждавате на огнените цветове на залеза, отпивайки от чаша студена холандска бира.

До Тершелинг можете да стигнете с ежедневните фериботи, които тръгват от Харлинген и Влиеланд.

Виж актуалните оферти за пътуване до Германия!

>
03 май 2010 г.

Тагове

романтични места

селски туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти