Приморско

За града

Оферти

Статии

Приморско / Primorsko
Приморско (Primorsko) се намира в Югоизточна България, разположен е на малък полуостров на брега на Черно море, в подножието на Странджа. В града ежегодно се провежда международен фестивал на народното творчество. Градът със своето уникално съчетание на гора и море е желана дестинация за лятна почивка. Интересни природни забележителности в района са Резерват Ропотамо и Резерват Аркутино, Веселите скали, Лъвската глава. На 5 км. от Приморско се намира Тракийско светилище-обсерватория Беглик таш. София - Приморско - 430 км. Пловдив - Приморско - 318 км. Варна - Приморско - 179 км. Бургас - Приморско - 62 км.

Транспорт

Автобусен транспорт
Курортът Приморско се намира на около 50 километра от Бургас и на 22километра от Созопол в посока Юг. От всички по-големи градове в България има автобусен транспорт до южночерноморските ни курорти, който преминава и през Приморско.
Телефон за връзка с Автогара - Приморско: 0550 32341
Адрес Централна Автогара - София: Бул. “Кн. Мария Луиза” №100
Телефон за връзка с Централна Автогара - София: 090021000; факс: (02) 8133 144
Website Централна Автогара - София: http://www.centralnaavtogara.bg/index.php

ЖП транспорт
От всички части на България може да се стигне до Бургас с жп транспорт и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до курорта Приморско.
Адрес ЖП гара Бургас: на центъра на град Бургас, бул. Иван Вазов 1
Телефон за връзка с ЖП гара Бургас: 056/845 022
Webiste БДЖ: http://bdz.bg/

Въздушен транспорт
С вътрешните полети в страната от София, Пловдив и Варна може да стигнете до Бургас и от там чрез автобуси, маршрутки и таксита до Приморско.
Адрес Летище - Бургас: на 10 километра североизточно от град Бургас
Website Летище - Бургас: http://www.bourgas-airport.com/
Webiste Летище - София: http://www.sofia-airport.bg/
Website Летище - Пловдив: http://www.plovdivairport.com/

Забележителности

Eдни от най-прочутите резервати в България се намират именно в непосредствена близост до град Приморско. Това са Водни лилии и Ропотамо, защитени територии като блатата Аркутино и Стамополу, както и пясъчните дюни Перла. Всички те са защитени и световно известни и са предпочитана дестинация за любителите на природните хубости.

Резерватът Ропотамо
Резерватът Ропотамо се намира на 50 км южно от Бургас и обхваща обширни местности, разположени по течението на едноименната река. Това е един от най-старите резервати в България – обявен е за такъв още през 1940 г, но през 1962 г. този статут е отменен. Бързото застрояване по Черноморието и напливът от туристи през следващите години води до значително влошаване на състоянието на района и през 1992 г. статутът на резерват е възстановен. На неговата територия се намират нехарактерните за тези географски ширини лонгозни гори, а също и някои интересни и красиви скални образувания, дюни, терасовидни брегове, блата и мочурища. По бреговете на река Ропотамо сред гъстите гори могат да се видят лиани, а в крайречните езера около по-плитките води се намират находища на блатна тръстика и красива водна лилия. Тук се намира и ограничено находище на рядкото растение с медицинско значение морски пелин – от него се произвеждат лекарства срещу паразити. Над 100 растителни вида, които се срещат в резервата, са включени в Червената книга на България за застрашени от изчезване растения. При устието на реката солеността на водата е по-висока от нормалното, което е предпоставка за богатото рибно разнообразие - морски риби навлизат в по-сладките води, за да търсят храна. В резервата се срещат близо 250 вида птици, а 71 от тях са вписани в Червената книга на България като застрашени от изчезване. Ако сте решили да разгледате природните забележителности на резервата, потърсете услугите на организаторите на разходки с лодки. За около час на корабчето по течението на реката и обратно ще видите много красиви места, странни скални форми, а също и при добро време ще се насладите на гледката от многото костенурки, накацали за храна или почивка по крайречните камъни и растения. Най-любопитната за туристите част от културата тук е свързана с тази от времето на траките. Открити са 4 светилища, 12 долмени и над 10 могилни некропола оставени от траките.


Светилището Беглик Таш
Светилището Беглик Таш олицетворява култа към Слънцето и е част от тракийските паметници. Със сигурност всеки трябва да зърне уникалните скални образувания Лъвската глава, фиордите и тюленовата пещера в Маслен нос. Тракийското светилище беше открито през 2003 година  и  се определя като най-ранното, открито досега тракийско мегалитно светилище в югоизточна Тракия и по Черноморското крайбрежие. Проведените проучвания доказаха, че още в края на бронзовата (XIII в.пр.Хр.) епоха тук е кипяла активна човешка дейност. Светилището се състои  от централна част и два кръга от по-малки структури около нея с обща площ около 6 дка. Големите скални късове са частично обработени от човешка ръка и монтирани на място, а каменните плочи и блокове са подредени в уникално форми. Още с началото на разкопаването бяха открити материали, които категорично доказаха, че тук дълго е функционирало тракийско светилище, от XIV пр. Хр. до IV век. През 2003 година бяха разчистени и проучени останките от средновековната църква „Св. Параскева”. В  центъра на светилището за първи път се откриха доказателствата, че обекта представлява култов комплекс с прилежащи, обслужващи помещения и предполагаемата застроена територия е над очакваното.


Древният път на птиците Вия Понтика
Древният път на птиците Вия Понтика характеризира района на Приморско като изключително екологично чист.  Забележителността е дарена с уникална флора и фауна, които придават колорит и екзотичност.

Други забележителности:
Интересни за туристите са руините от древната крепост Азине, тракийските долмени от VІ в. пр. н.е. и останките от предхристиянския параклис "Св. Параскева". В района на Приморско има доста интересни забележителности като музейната сбирка "Българската Ясна поляна" в с. Ясна Поляна и параклиса "Св. Троица" в с. Ново Паничарево.
 

Събития

Всяка година в Приморско се провежда национално оф-роуд състезание,  което се организира съвместно и под патронажа на Кмета и Общинския съвет на Община Приморско.

Удобното транспортно положение на Приморско, традиционността на мероприятието и съчетанието на Събора с прекрасната природа на черноморското крайбрежие са предпоставки  тук да се събират между 8000 и 10000 посетители.  Организира се и  изключително зрелищно като регламент състезание тип Траял с високопроходими автомобили. По своята същност това е преминаване за време при строг регламент на изключително трудни като релеф естествени и изкуствени препятствия.

Друг много интересен момент  е и Оф-роуд изложението, на което традиционно  се представят водещите в България фирми за доставка на оф-роуд оборудване и преработка на автомобили, много от официалните вносители на високопроходими автомобили, мотоциклети и ATV, а също така и фирми, представящи различно комуникационно, навигационно и въобще оборудване за автомобилите и свободното време.

По традиция   се прави и рок-концерт, както и множество конкурси  -  за най-добре тунингован джип, за майсторско шофиране, състезание за теглене на джип, демонстрации по майсторско шофиране и др.


Всяка година в Пиморско се организира и Международен фестиван на народното творчество.

Забележителности около Приморско

Избрани оферти