Начало / Статии / Статии - Шотландия

Хогманай - традиционно безумие на добрата шега в края на годината

Автор

/


Това е националният празник в цяла Шотландия, празнуван с особена жар в Единбург. Това е годишното кейли (ceilidh), Голямото събитие, когато текат забавления в къщи, пъбове и общински сгради.

Хогманай, Единбург, Шотландия

В Единбург това е също най-големият европейски стрийт-парад с песни и танци, който трае цяла нощ и до късно сутрин. Неговата най-силна традиция, неразривно свързана с доброто изкарване от всички, е консумирането на големи количества алкохолни концентрати (да си спомним откъде идва името скоч уиски), които тласкат вече буйния празник към неговия връх.

Известното шотландско ястие, което светът обича да мрази, хагис (саздърма от овчи дреболии с много подправки и варена в овче шкембе), играе основна роля в дългите вечерни похапвания, често придружавани с танци и сантиментални ридания на гайди.

Значението на думата „Хогманай“ отдавна е обект на спорове. Казват, че то идва или от англосаксонското Haleg Monath (Свещен месец) или от древното келтско Oge Maidne (Ново утро). В някои градчета Хогманай все още се нарича Кейкдей, защото децата ходят от врата на врата, за да събират подаръци във вид на кейк и сладкиши.

Това, което е оцеляло през вековете, е шотландската решителност, че новата година започва със щастлива нотка.

Къде: празнува се из цяла Шотландия, най-ексцентрично в Единбург, Шотландия
Най-добро време: приблизително 3 дни, с кулминация на 31 декември.

Виж актуалните оферти за пътуване в Единбург!

Виж още:

Екскурзия в Дъблин

Екскурзия в Лондон

Екскурзия в Амстердам

 

 

>
30 декември 2011 г.

Тагове

любопитно

музикални събития

социален туризъм

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти