Начало / Статии / Статии - Шотландия

Единбург - вечната Шотландска столица

Автор

/

Малко са градовете с толкова вълнуващ ландшафт. Единбург се простира на запад под прочутото възвишение Калтън Хил, откъдето се открива гледка към часовниковата кула на хотел „Балморал“, гара Уевърли и скалистите очертания на Единбургския замък в далечината. Подобният на храм монумент на преден план е паметникът на шотландския философ Дугалд Стюарт.

Разходете се по широката „Джордж Стрийт“, опасваща издигнатия хребет на елегантния, изграден през 18-и век Ню Таун, и на юг ще мернете масивния силует на средновековния Единбургски замък да се издига от зелената падина на Принсес Стрийт Гардънс, застанал върху своята гола, издадена скала в самия център на града. Някога дом на шотландските крале и кралици, здраво вкопан в базалта на Касъл Рок, Единбургският замък си остава основна отправна точка на града, която редовно се явява пред погледа ви от всяко място около центъра.

Далеч долу на север проблясва Фърт ъф Форт, широкият морски залив, на който се намира пристанище „Лийт“. Над главата ви се носят крясъци на чайки, а бризът носи солен привкус от океана и лек полъх от зелените хълмове край града. На изток високият, седловиден кратер на угасналия вулкан, наречен Артърс Сийт, предоставя бягство от цивилизацията на бягащите за здраве и на разхождащите кучета, с пленителни гледки към скупчените покриви и виещи се улици на Олд Таун, към полята и към възвишенията Пентланд на юг. 

Единбург е столица на страната от 15-и век. Шотландските крале са управлявали от Замъка, а в другия край на величествената, полегата улица, наречена „Кралскат миля“, се намира тяхната резиденция, дворецът „Холирууд“. Още от времето на Стюартите, когато Джеймс VI Шотландски става Джеймс I Английски, това са официалните покои на британските монарси в Шотладия. Единбург е също седалище и на шотландския парламент, заседаващ в своето ултрамодерно здание в Холирууд, завършено през 2004-та.

Със своя университет, основан през 1583 г., Единбург обича да се разглежда като интелектуалната и културна столица на Шотландия, кичейки се с прозвището „Атина на Севера“. Това виждане, естествено, не се споделя от основния му съперник Глазгоу, разположен само на 60 километра на запад, който претендира за не по-малки културни заслуги, макар и оформени от неговата борбена, индустриална история.

Единбург носи репутация на рафинирана и дори леко превзета изтънченост, с която няма никакво намерение да се разделя. В широките, често павирани улици, се носи класическа музика, идваща от елегантните георгиански домове на Ню Таун, или от пететажните викториански сгради около открития парк, наречен Медоуз.

Дълбочината на културното наследство на града може да се почувства в наскоро обновения Национален музей на Шотландия, а също в Националната галерия, чиято колекция включва творби от Тициан, Рубенс, Веласкес, Рембранд, Гейнсбъро и Рейнолдс, както и от великия шотландски портретист Хенри Рейбърн. Докато в баровете, кафенетата и ресторантите кипи енергична суматоха, мекият и напевен шотландски акцент, мяркащият се от време на време килт и специализираните магазини за уиски са красноречиво на-помняне за това къде се намирате.

Единбург има и своята по-грубовата страна – спомен от времето, когато тънещите във въглищен дим квартали на Олд Таун в близост до замъка са дали на града прозвището „Олд Рийки“ („Старият пушливец“). Не е нужно особено въображение, за да си обясним притегателността на Единбург за съвременните писатели – сред онези, които са го избрали за свой дом, са Иън Ранкин, Дж. К. Роулинг и Алекзандър Маккол-Смит.

В тази обстановка всяка година през август избухва истински фойерверк от културни развлечения. Единбургският фестивал е домакин на хиляди събития, като се започне от престижните изпълнения на класическа музика, опера, драма и балет в официалната международна част, и се стигне до експерименталния театър, авангардните комедийни актове и изпълненията на уличните актьори. Това е високооктанова треска, привличаща 4 милиона посетители. С резкия контраст на своята пъстрота фестивалът още по-ярко откроява улегналото, солидно и надеждно очарование на своя град домакин. 

Шотландският парламент се помещава в модернистична сграда в Холируд, проектирана от каталонския архитект Енрик Миралес и завършена през 2004 г. Миралес черпи вдъхновение от типични шотландския гледки, сред които назъбените планини и обърнатите рибарски лодки. Една от характерните черти са прътите от естествен дъб, служещи за сенници на прозорците.

Кога да отидете там: Единбург е привлекателен по всяко време на годината, макар зимата (от ноември до март) обикновено да е мразовита. 

Август е месецът на фестивала: погрижете се за резервациите си отрано.

На какво да обърнете внимание: На маршируващите оркестри, военните демонстрации и шотландските гайди. Кралският парад на военните оркестри в Замъка (през август) може да звучи изтъркано, но действително е вълнуващо и впечатляващо зрелище.

Полезни съвети: вземете си удобни обувки и се въоръжете с карта на града. Центърът на Единбург е само около 2 километра в диаметър, а една разходка пеша ще ви възнагради богато.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Единбург!

>
19 ноември 2014 г.

Тагове

градове

замъци

кулинарен туризъм

мечтани туристически дестинации

стари градове

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти