Начало / Статии / Статии - Шотландия

Маршрутът на шотландското уиски

Автор

/

Точно както истинското шампанско може да дойде само от района на Шампан във Франция, така трябва да отидете до Шотландия, за да откриете автентично шотландско уиски върху неговата родна земя.

Дестилерия - Шотландия

Страната се хвали с повече от една „Пътека на уискито“ и немалък брой дестилерии в южната част на Шотландия са разположени на достъпни разстояния за еднодневно пътуване югозападно от Единбург.

Но северната част на страната е най-прославеният дом на легендарните шотландски „spirits“, малцовите уискита (от израза на гелски език uisge beatha, или вода на живота), които са произвеждани в този район от векове.

Обозначен с пътни знаци маршрут през живописните източни (Грампиански) Хайландс – столицата на производството на уиски в западния свят – води пътешественика до някои от най-паметните кътчета, в които да открие „мистерията на малца“.

От седемте или осемте световноизвестни дестилерии, разположени по този маршрут, задължително трябва да се видят „Гленливет“ (в Гленливет) и „Гленфидих“Дъфтаун), с „Кардю“ (в Арчистаун) в добавка за разкош. От осемте лицензирани дестилерии за сингъл малцово уиски в Шотландия тези са главните.

Макар всички гореспоменати да са от усамотените тесни долчинки на долината Спей (където дузини по-малки и по-неизвестни дестилерии изкушават за отклонение), тези прочути в цял свят малцови уискита имат забележимо различен вкус, в което обиколката из дестилериите ще ви убеди. Ключът е водата, както и качеството на зърното (ечемик) и количеството торф, използвано в огъня.

Смесеното (blended) шотландско уиски, от друга страна, бракосъчетава до шестдесет сингъл малцови уискита и обещава един отличителен вкус бутилка след бутилка. След няколко мънички глътки от тази вода на живота, тръгналите по маршрута на уискито могат да почувстват, че разликата между един кехлибарен еликсир на щастието и следващия леко се замъглява.

Как: Свържете се с Scotch Whisky Association, Единбург. Асоциацията може да ви предложи маршрути в различн области на Шотландия, вкл. описаните по-горе, до дестилерии, където посетителите са добре дошли.

>>> Вижте актуалните оферти за пътуване в Шотландия! >>>

>
26 януари 2011 г.

Тагове

винен туризъм

любопитно

развлечения

социален туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти