Начало / Статии / Статии - Шотландия

Маршрутът на замъците - шотландската долина на Лоара

Автор

/

Над 600 замъка са разпръснати из Шотландия, с най-висока концентрация в скалистата област Грампиан Хайландс, наречена така заради хълмистата верига, която я разполовява. Много от тези замъци са поразителни развалини, като например Слейнс, за който казват, че е вдъхновил Брам Стокър да напише Дракула, както и Дънотар, където Дзефирели снима филма си Хамлет.

(Самият Бард изобразява убийството на Макбет в замъка Каудор – дома на тана, или вожда на клана– североизточно от Инвърнес, неофициалната столица на Хайландс [северната част на Шотландия]. Други са прекрасно реставрирани, обитавани от собствениците величествени домове, като Дръм, Гратс и Файви. Замъкът Балморал, „този любим рай“ на кралица Виктория, е все още частна лятна резиденция на британските монарси (в резултат на това с ограничени часове за посещение както за замъка, така и за градините).

Една верига от единадесет замъка из областта Грампиан, свързани със синьобели пътеуказатели, образува Маршрута на замъците (Castle Trail), исторически паметници, собственост на Националния фонд за Шотландия (нощувки могат да бъдат уредени в частните замъци-хотели в областта).

Следвайки реките Дий, Дон и Спей (мислете за прекрасен лов на сьомга и пъстърва), това е екскурзия, която смесва (blend) красивото (извинете за каламбура) с посещения до множество производители на чисто (single) малцово уиски. Повече от половината дестилерии на страната са в тази област – другата й слава.

Места за нощуване с чар на старинност не е трудно да бъдат намерени, но малко са тези, които могат да се сравняват с Каудор Котиджс заради историята и стила. Разположен насред имение от 50 квадратни мили, принадлежащо на 600-годишния замък Каудор, петте къщички са били построени според безупречни вкус на лейди Каудор, бивш редактор на модно списание.

Къде: маршрутът, северозападно от Абърдийн (главния град на Грампиан Хайландс) е около 241 км дълъг.
Как: свържете се с туристическото бюро на Абърдийн и Грампиан
Кога: някои, но не всички замъци са отворени всеки ден, целогодишно. Замъкът Балморал е отворен от април до края на януари.

Виж актуалните оферти за пътуване в Шотландия!

Виж още:

Екскурзия в Глазгоу

Екскурзия в Дъблин

Екскрузия в Лондон

>
14 юни 2016 г.

Тагове

замъци

Забележителности наоколо

Избрани оферти