Начало / Статии / Статии - Шотландия

Единбургският замък - най-прочутата икона на Шотландия

Автор

/

Една от най-възхитителните столици на Европа дължи много от своя характер и добър вид на своята представителна забележителност – Единбургския замък. Повечето от историята на града е концентрирана в и около средновековния замък и „Кралската миля“, простиращата се от запад към изток пешеходна оживена улица от Касъл Хил до Хай Стрийт, която го свързва с двореца Холируд, някога обитаван от Мери (Мария) Стюарт и кралска резиденция на сегашната кралица и принц Филип за една седмица всяка година.

Единбургският замък - Шотландия

Единбургският замък е разположен на върха на срутилия се кратер на угаснал вулкан, неговите най-ранни следи датират от миниатюрния параклис от ХІІ в. „Сейнт Маргарет“, най-старата постройка в Единбург. Разпрострелият се замък е играл много роли: крепост, военен гарнизон, държавен затвор. Но неговият апогей е като кралски дворец и днес Онърс ъф Скотланд (шотландските кралски скъпоценности) са изложени тук.

Най-старите регалии в Европа, те включват шотландската корона, скиптър и мечът, носен пред краля при тържествени случаи. В двореца кралските зали за аудиенции, използвани, докато кралят не се премества за постоянно в Англия през 1603 г., могат също да бъдат посетени (Мери, Кралица на шотландците, ражда тук Джеймс VІ Шотландски, който управлява Англия като Джеймс І).

„Кралската миля“ и нейните разклонения са ограничени от старите градски стени, затова много жилищни домове растат вертикално; задните улици и лъкатушните пасажи в тази част на Стария град са все още напомнящи за Средновековието.

В падината между високия Стар град и ниския Нов град е разположен класическият хотел „Каледониан“, известен със своите кралски помещения и изгледи към замъка, най-романтичен, когато е ярко осветен през нощта. Изпълнени с едуардиански разкош, всички стаи в „Кали“ с изглед към средновековния силует и готическите шпилове на „Кралската миля“, са нещо специално.

Неговият отдавнашен дружелюбен съперник, хотел „Балморал“, е разположен елегантно в противоположния край на дългата цяла миля „Принсес Стрийт“, единбургското пълно с магазини Пето авеню.

Къде: Единбургският замък, Единбург, Шотландия.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Великобритания!

>
10 ноември 2023 г.

Тагове

замъци

любопитно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти