Начало / Статии / Статии - Шотландия

Колко бутилки алкохол може да пренесете в чекиран багаж

Автор

/

Има дестинации, които предразполагат към закупуване на сувенири от само един тип – високоалкохолен.

Ако обиколите например, дестилериите за уиски в Шотландия, дали няма да искате да се върнете с пълен куфар бутилки за подаръци и за личния си бар?

Оказва се, че ако планирате да пренесете голямо количество алкохол в чекиран куфар със самолет, имате някои ограничения, с които да се съобразите.

Без лимит в количествата можете да пренесете бутилки с алкохол, стига той да е до 24 градуса (т.е. вино и леки ликьори).

Но при твърдия алкохол има ограничение: максимум 5 литра алкохол между 24 и 70 градуса, опакован в запечатани бутилки.

Алкохолът над 70 градуса пък е напълно забранен за пренасяне в чекиран багаж – причината е, че той е лесно запалим и създава опасност за самолета и пътниците.

Съвет за пренасяне на бутилки в самолет: Тъй като чекираните куфари преживяват доста хвърляне от десетки метри, подмятане, ритане и какво ли още не, е добре да се погрижите бутилките да са добре опаковани, за да не отворите куфар, пълен със стъкла и дрехи, напоени с уиски за стотици левове. Най-добро е фолиото с балончета (продава се на метър в железариите и големите строителни хипермаркети, вземете си го предварително). Ако не разполагате с такова, използвайте всички дрехи, кърпи и торби за увиване на всяка бутилка по отделно. Използвайте два пъти повече дрехи за омотаване на тънките гърла, тъй като те са по-уязвими. 

>
30 август 2017 г.

Тагове

любопитно

полезно

алкохол

съвети

самолет

багаж

Забележителности наоколо

Избрани оферти