Начало / Статии / Статии - Шотландия

10 причини да посетите Шотландия поне веднъж в живота си

Автор

/

Мнозина си тръгват от Шотландия влюбени до живот. Зелените хълмове, мистичните езера, веселите шотландци - всеки ще открие по нещо, заради което да заобича Шотландия.

Но за да разберете кое е то, трябва да я посетите поне веднъж в живота си.

Следват десет достатъчно добри причини да го направите (наред с облекчаването на мерките за пътуване до Великобритания през последните седмици).

Над 30 000 езера

Снимка: iStock by Getty Images

Не, това не е преувеличено - в Шотландия броят на езерата наистина е толкова голям. Тук езерата се наричат “лох”, като Лох Нес е най-популярното, но далеч не единственото, което си заслужава да бъде посетено. Лох Дуих, Лох Карон и Лох Мари са няколко от красивите езера, които непременно да включите в шотландския си маршрут.

Приятелски настроени хора

Снимка: iStock by Getty Images

Шотландците са изключително сърдечни и гостоприемни хора и доброжелателните им усмивки ще ви посрещат отвсякъде, дори и в най-мрачния ден. Това прави страната и едно от най-добрите места за тези, които обичат да пътуват соло - тук те изключително лесно ще завържат запознанства и приятелства.

Единбург

Снимка: iStock by Getty Images

Столицата на Шотландия сама по себе си е достатъчна причина да посетите тази част на Великобритания. Единбург се простира под прочутото възвишение Калтън Хил, откъдето се открива гледка към скалистите очертания на Единбургския замък в далечината. Единбург има репутация на рафинирана и дори леко превзета изтънченост, с която няма никакво намерение да се разделя. В широките, често павирани улици, се носи класическа музика, идваща от елегантните домове на Ню Таун, или от пететажните викториански сгради около открития парк, наречен Медоуз.

800 острова

Шотландия може да не е тропически рай, но на близо 800-те острова в страната има толкова много чудеса за откриване, че ще ви се иска да се върнете само заради тях. Някои ще ви предложат отдалеченост и усещане за пълна хармония с природата, други имат чудесни плажове, а трети са дом на едни от най-симпатичните птици в света - тъпоклюните кайри.

Дълги маршрути сред природата

В Шотландия има толкова много природа и толкова много възможности да? се насладите! Дивите възвишения са сякаш безкрайни, а страната е пресечена от многобройни няколкодневни маршрути. По трасето има хижи, в които всеки може да се приюти, при това безплатно.

Храната

Националното ястие на Шотландия - хагис - може да не е по вкуса на всеки (дроб, сърце и дробове от овца, замесени с подправки и овесени ядки в нещо, наподобяващо пудинг), но тук със сигурност ще откриете много вкусна, ароматна храна. Панираните десертчета “Марс” отдавна са любима тема на туристите, които с изненада ги виждат в менютата на шотландските заведения. По крайбрежието опитайте рибата и морските дарове, а стигнете ли до островите - там почти всичко е местно производство.

Нова година

Нова година е един от най-големите празници в Шотландия, който се отбелязва с безкрайно забавление. Глазгоу и Единбург се славят с новогодишните си тържества - отлична храна, много питиета, усмихнати хора и фойерверки.

Замъците

Шотландия е дом на някои от най-красивите замъци в света. Броят им е над 1000 (а според някои и над 1500), като част от тях са зловещи руини и според мнозина се обитават от призраци, други са музеи, а трети са превърнати в невероятни хотели, където можете да нощувате по кралски.

Диво къмпингуване

Снимка: iStock by Getty Images

В Шотландия има специален закон, който гарантира на всеки правото да разпъне палатката си почти навсякъде. Туристите нямат нужда от разрешително, нито трябва да плащат, за да нощуват сред природата.

Голф

Снимка: iStock by Getty Images

Шотландия е страна на голфа - рай за почитателите на спорта с едни от най-добрите игрища от световна класа. Тук има отлични училища за голф, а общият брой на игрищата в страната е над 600 - изборът наистина е голям за всеки, който иска да поиграе по вечнозелените хълмове на Шотландия.

Вижте актуални оферти за пътуване до Шотландия!

>
04 октомври 2023 г.

Тагове

езера

замъци

любопитно

полезно

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти