Начало / Статии / Статии - Франция

Амфитеатърът на Арл

Автор

/

Арл, бившата столица на Прованс и известен най-вече като градът, в който Ван Гог изживява драмата си, има бикоборството в кръвта си. Неговият извънредно добре запазен амфитеатър, „Лез Арен“ (Les Arenes), датира от І в. пр.н.е. и е незначително по-голям от този в Ним, другия бикоборски център в Прованс. Най-прочутият монумент на Арл (и главната атракция на града) поддържа своите връзки с миналото, като предоставя място за борби с бикове и чествания на Братството на пастирите (на бикове, волове и коне), чийто празник (Fete des Gardians) на 1 май е отбелязван с гордост от млади и стари.

Като отклонение от испанския стил mise-a-mort в Арл и Камарг биковете са обект на почит и благоговение и вниманието е съсредоточено върху изяществото и спектакъла на коридата, в която бикът не бива убит. Бикоборците са също толкова уважавани, колкото животните; в забележителния грандхотел „Нор Пиню“ техните подписи изпълват книгата за гости заедно с тези на Хемингуей, Едит Пиаф и Пикасо. Макар наскоро обновен, прелестно ексцентричният хотел е все още предан на култа към бика,с афиши за старата корида по стените и витрини с матадорски костюми.

Питайте за стая № 10, където нервни тореадори са прекарвали безсънни нощи преди своята поява на римската арена, която събира 26 000 крещящи запалени почитатели на борбата с бикове. Наполеон ІІІ е отсядал в стая № 10 през 1856 г., като несъмнено се е наслаждавал на трите балкона от ковано желязо с изглед към оживения площад „Форум“. Днес хваленият хотелски ресторант е разположил своите маси там, под сянката на столетни чинари.

Къде: Арл (35 км южно от Авиньон, 92 км северозападно от Марсилия), Франция
Най-добро време: периодът между неделята след Гергьовден (23 април) и Празникът на пастирите на 1 май бележи откриването на бикоборския сезон.

>
08 април 2012 г.

Тагове

колизеуми

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти