Начало / Статии / Статии - Франция

Ле Бо дьо Прованс - великолепна средновековна цитадела

Автор

/

Кардинал Ришельо веднъж нарекъл Ле Бо дьо Прованс „орлово гнездо“. Обградено от много стръмните скалисти дефилета на Адската долина (Val d’Enfer), уединеното местоположение на Ле Бо върху едно брулено от вятъра плато гледа към лозя и хиляди маслинови дръвчета (някои засадени от древните гърци и римляни), от които се произвеждат някои от най-добрите бутикови марки вина и зехтин в Южна Франция.

Ле Бо дьо Прованс, Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция

Удивителната сбирка на Ле Бо от тесни, стръмни улички и каменни къщи от Средновековието и ХVІ–ХVІІ в. е днес работно място за местни занаятчии, които продават изделията си на неспирния поток туристи.

През ХVІІ в. кардинал Ришельо, по заповед на Луи ХІІІ, е отговорен за разрушаването на останките от Мъртвия град (Ville Morte); руините на замъка от ХІІІ в. край стръмните скали и назъбените му крепостни стени, намиращи се извън главния град, са романтична диря от славното минало на Ле Бо.

Напъхан между зъберите отдолу, великолепният ресторант „Усто дьо Боманиер“ се помещава в една стара провансалска господарска къща сред зелен оазис. Вечерята под сводести тавани или върху терасата, с изглед към горски езерца с патици и при участието на легендарната изба с вина на „Усто“ си е кулинарно изживяване от висока класа.

Къде: Ле Бо дьо Прованс (29 км южно от Авиньон), Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция
Най-добро време: пролет и есен

>
13 март 2012 г.

Тагове

винен туризъм

културен туризъм

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти