Начало / Статии / Статии - Франция

Авиньон и хотел Миранд - как живеят богаташите и папите

Автор

/

Древният папски град Авиньон пази много исторически перли зад назъбените си стени от ХІV в. Той е известен като домът на седем папи, които скъсват с Рим, първият през 1309 г.

Петима папи живеят и управляват 100 години от някога пищната крепост-резиденция – Папският дворец (Palais des Papes). Плячкосан и лишен по време на Френската революция от всичките си първоначални труфила, днес се изисква доста въображение, за да си представите какъв луксозен живот е кипял някога тук. Частично това е възможно в църквата „Сен Жан“, известна с нейните красиви фрески от ХІV в., дело на Матео Джованети, както и в огромната банкетна зала с прочутия Ј таван.

По-лесно е да си представите обитателите тогава в техните частни покои, най-хубавият от които е „Шамбр дю Серф“, папският работен кабинет, където фреските, изобразяващи ловни сцени, са най-вероятно работа на Джованети. Близкият Малък дворец (Petit Palais), бившият архиепископски палат, чийто строеж е започнал през 1318 г., днес съхранява богата колекция творби от ХV в. от Авиньонската школа и италиански творби от ХІІІ до ХVІ в., най- известна от които е „Мадоната с младенеца“ от младия Ботичели.

Ако посетите Авиньон посред лято, ще можете да се насладите на един от най-значимите и най-вълнуващите празници в Европа – Авиньонския фестивал. Признат като главният театрален и танцов фестивал в страната, той е надраснал своето първоначално място, двора на Папския дворец, и „Off Avignon“ (както е известна оживената сцена, на която се играят представления извън официалната програма) днес обхваща целия град. Всеки театър, църква, галерия със сводове, площад или уличен ъгъл могат да се превърнат в сцената за националните и гостуващите трупи, които представят комедии, опери, пантомими, музика и танци.

Ядрото на фестивала продължава да бъде обаче театърът; премиерите на пиеси от живи драматурзи се редуват с класиците и от време на време с представления на английски. Междувременно положете усилия да отседнете в авиньонската перла – бутик-хотела „Миранд“. Само суперлативи могат да се използват за описание на неговото местоположение (почти всички стаи са с изглед към Папския дворец); история (украшението във форма на слънцеm с лъчи в стил Луи ХІV над входа на хотела подсказва, че фасадата е по- скорошна, макар че сградата от ХV в. е била изградена върху основите на по-ранен кардиналски дворец); вкус (външният вид и атмосферата на аристократичен дом от ХVІІІ в. са изкусно възстановени от един от водещите френски дизайнери); и безупречна декорация (много от подбраните старинни предмети са взети направо от колекцията на собственика).

Суперлативите продължават при ресторанта – сред най- добрите в града. Един много хвален майстор-готвач е творческата сила, стояща зад меко осветената трапезария, с гоблен от манифактурата „Обюсон“ в едноименния град и двойно-касетъчен таван. Ресторантът отстъпва място на централния двор с остъклен покрив, идеалното местенце за пиене на чай, и градина, оцветена с контрастни цветове и с аромат на жасмин и орлови нокти. Художественият ефект е толкова пищен и театрален, че извиква спомена за обстановката в някой филм на Висконти.

Къде: Прованс-Алп-Кот д’Азюр, Франция 2,5 часа с влак от Париж.
Най-добро време: целогодишно

Виж най-добрите оферти за пътуване в Париж!

Виж още:

Екскурзия в Ница

Екскурзия в Монако

Екскурзия във Верона

>
23 ноември 2011 г.

Тагове

стари градове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти