Начало / Статии / Статии - Франция

Най-забележителните градове във Франция - Част 2

Автор

/

Градовете във Франция, които непременно да посетите поне веднъж в живота си, вижте в Част 2 на днешната ни класация.

Ванс - рядко населена област, подходяща за бягство от тълпите

Микрокосмос на arriere-pays, хълмистата рядко населена област отвъд крайбрежната Ривиера, Ванс дълго време е бил провансалско магнетично място за художници и писатели. Кацнал сред хълмовете, покрити с борове, кипариси и маслинови горички, той все още привлича заможни посетители, които искат да избягат от крайбрежните comme-dessardines (натъпкани като сардини) тълпи. Ценителите са привличани от пазара на открито, разглеждан като един от най-добрите в областта, както и от непретенциозната всекидневна атмосфера на Ванс.

Каркасон - Диснилендско пресътворяване на средновековна военна мощ

Изключителен образец на ранна военна архитектура, Каркасон е същинският образ на христоматиен средновековен град. Той е ограден от най-дългите стени в Европа (близо 3 км), приказна смесица от кулички, наблюдателници, назъбени парапети на бойни кули и подвижни мостове, чийто строеж започва през VІ в. La Cite е старата част на града, разположена върху 450 м висок хълм, който векове наред е бил границата между днешна Франция и Испания. Катедралата от ХІІ в. „Сен Назер“ има най-интересната архитектура в стария град.

Лурд - главното светилище на Европа

Всяка година милиони набожни и благочестиви хора се тълпят в този планински град на мястото, където през 1858 г. една местна девойка, на име Бернадет, имала осемнайсет видения на Дева Мария в крайречна пещера. Най-посещаваният град във Франция след Париж, Лурд някак е успял да се приспособи към тълпите и все още излъчва определено спокойствие и доброжелателна светост, която разоръжава и най- скептичните. Въпреки изградените квартали с прилични на пансиони хотели и безвкусните сергии със сувенири, продаващи деви и други подобни, Лурд и легионите поклонници, които той привлича, все още може да бъде вълнуващо – понякога изваждащо от равновесие – преживяване.

Мон Сен Мишел - готическо чудо посред галопиращи приливи

Нареждан сред чудесата на западния свят, укрепеният остров-град Мон Сен Мишел, кацнал върху гигантска гранитна оголена скала, издигаща се от морското дъно, е най-посещаваното място във Франция. Смелостта и инженерните умения, необходими за построяването му, удивляват всички, които се приближават към него по дългия километър и половина павиран път , който го свързва с континенталната суша. Гледната точка се сменя, когато човек разглежда тесните улички, край които се редят магазинчета за сувенири и антикварни вещи, върху този миниатюрен остров със 100 жители.Много впечатляващи са опасните „галопиращи“ приливи, оставящи построеното в готически и романски стил абатство, уединено на фона на драматично небе.

Авиньон - как живеят богаташите и папите

Древният папски град Авиньон пази много исторически перли зад назъбените си стени от ХІV в. Той е известен като домът на седем папи, които скъсват с Рим, първият през 1309 г. Ако посетите Авиньон посред лято, ще можете да се насладите на един от най-значимите и най-вълнуващите празници в Европа – Авиньонския фестивал. Признат като главният театрален и танцов фестивал в страната, той е надраснал своето първоначално място, двора на Папския дворец, и „Off Avignon“ (както е известна оживената сцена, на която се играят представления извън официалната програма) днес обхваща целия град.

Ле Бо дьо Прованс - великолепна средновековна цитадела

Кардинал Ришельо веднъж нарекъл Ле Бо дьо Прованс „орлово гнездо“. Обградено от много стръмните скалисти дефилета на Адската долина (Val d’Enfer), уединеното местоположение на Ле Бо върху едно брулено от вятъра плато гледа към лозя и хиляди маслинови дръвчета (някои засадени от древните гърци и римляни), от които се произвеждат някои от най-добрите бутикови марки вина и зехтин в Южна Франция. Удивителната сбирка на Ле Бо от тесни, стръмни улички и каменни къщи от Средновековието и ХVІ–ХVІІ в. е днес работно място за местни занаятчии, които продават изделията си на неспирния поток туристи.

Антиб - върховният във вълшебството

Посещение в Антиб, едно от най-приятните места на Ривиерата, трябва да включва обиколка на музея „Пикасо“, последвана от хранене, каквото се случва веднъж в живота, в ресторант „Бакон“. През 1946г. Пикасо прекарва някои от най-щастливите си месеци в Антиб и Валори, съседния занаятчийски грънчарски център, където повече от 100 малки ателиета все още процъфтяват. Наблизо очарователният дух на Фр. Скот Фицджералд витае из хотел „Кап Еден Рок“, построен през 1870г. дворец край стръмни скали, заобиколен от 80 изискани декара благоуханни градини, борове и вековни палми по една от най- изключителните брегови линии в света.

Анси и Талоар - крайезерна перла в Савойските Алпи

Тази миниатюрна Венеция в алпийска среда е добре запазено средновековно и ренесансово съкровище. Анси е пресечен надлъж и нашир от река Тиу, която образува многобройни канали, преди да се слее с Фиер, приток на Рона – и да свърши на северния бряг на Лак д’Анси. За областта Пол Сезан е възкликнал: „Каква  великолепна следа от времена отминали!“ В приятния Стар град прекрасно запазени църкви и украсени с цветя градски къщи покрай пристанището се отразяват в кристално чистите реки и канали, прехвърляни от извити в дъга пешеходни мостове. В топло време екскурзии с лодки стигат до бреговете на чистото езеро. Може да се поразходите и да пазарувате по оживените градски улици, из които има удивителни магазини за деликатеси и елегантни антикварни магазинчета.

Биариц - кралицата на курортите и курортът на кралете

Очарован от неподправената красота на града, в 1830 г. Виктор Юго се моли Биариц „никога да не става моден“. Надеждите му са измамени, когато току-що бракосъчеталите се Наполеон ІІІ и неговата императрица, Йожени, пристигат през 1855 г. и разпореждат построяването на аристократичната розова „Вила Йожени“ като лятна резиденция. Биариц става любимо място за посещения, а пътешественици от кралски и аристократичен произход идват да се „възползват от водите“. По-късно тези посетители са заменени от по-пъстри групи художници, писатели и други хора на изкуството. С едни от най-добрите вълни в Европа, Биариц се е превърнал в неофициалната европейска столица на сърфинга и уиндсърфинга.

Останалите френски градове, които непременно да посетите вижте в Част 1 на класацията.

>
18 октомври 2013 г.

Тагове

градове

Класации

кулинарен туризъм

кулинарни изкушения

летен туризъм

море

музеи за изящни изкуства

романтика

романтични градове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти