Начало / Статии / Статии - Франция

Камарг и циганското поклонение - диви коне, бикове и цигански дух

Автор

/

Един от най-очарователните френски провинциални хотели е на територията на 800-декарово работещо ранчо в сърцето на интригуващия регион, известен като Камарг, покрай южния бряг на Франция.

Микрокосмос на дивия, суров пейзаж на областта, ранчото е и защитен от държавата резерват за птици (известен с ятата си от розови фламинго), и крайната граница за gardians, последните каубои в Европа. Може да пояздите някой от 300-те белоснежни коня или да помогнете на говедарите да съберат ниските и набити черни камаргски бикове, които се отглеждат за състезания.

Посред тази пустош се извисява „Мас дьо Пейнт“, непретенциозна каменна чифликчийска къща от ХVІІ в. Нейният просторен, непретрупан с мебели интериор отразява възхитителния стил и сдържаната, спокойна простота и лукс на камаргианската традиция. Старинни предмети допълнително разхубавяват общите зали и десетте просторни стаи за гости. Има меки кресла, тапицирани с естествени тъкани; ленените чаршафи са с избродирана марка на ранчото; а младият майстор-готвач сътворява изтънчени чудеса от отглежданите във фермата продукти.

Опитайте се да посетите местността в края на май, за да видите годишното Циганско поклонение в чест на тяхната покровителка Сара. По време на този весел Grand Pelerinage селището Сент Мари дьо ла Мер (Stes.-Maries-de-la-Mer) вибрира с цветовете и ритмите на над 20 000 цигани (някои дошли чак от Унгария и Румъния), докато те пеят и танцуват в израз на почит към слугинята, която се смята за дошла от Египет, предполагаемата прародина на днешното племе на европейските gitane.

Легендата разказва, че Сара е придружавала Мария Магдалина, Марта, Мария Якововата майка, и Мария Саломия, все последователки на Исус, през 40 г., когато те били изгонени от древна Иудея. Тяхната лодка, без платна или гребла, по чудотворен начин стигнала до бреговете на града, който днес носи тяхното име и за чиято местна църква се казва, че пази костите им. Макар никога да не е била канонизирана, Сара става обект на обожаване от всички цигани. На 24 май, денят, посветен на светите Марии, се появяват китари и се развихря фламенко навсякъде, където се събират повече от двама-трима цигани. Тяхната задушевна музика съпровожда дървената статуя на Сара в годишната  процесия до морето.

Къде: Лангедок-Русийон, Франция

Най-добро време:  24 май - главният празничен ден, посветен на Циганското поклонение; Лангедок-Русийон е един от най-динамично развиващите се винарски райони на Южна Франция и това прави тази дестинация отлична за целогодишно посещение.

>
22 януари 2013 г.

Тагове

винен туризъм

летен туризъм

спортни състезания

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти