Начало / Статии / Статии - Франция

Авиньон – истории за папи и провансалска кухня

Автор

/

Авиньон, столицата на християнска Европа през Средновековието, се намира в самото сърце на Прованс и е отлична дестинация за почитателите на изкуството, архитектурата и провансалската кухня.

В центъра на Авиньон се намира Папският дворец – най-големият готически дворец, в който през далечни XIV век се е разполагала резиденцията на най-висшите духовници (от 1309 до 1378 г. именно френският град става седалище на Католическата църква).

Наблизо се намира прочутият Мост на Авиньон (Pont Saint-Bénézet или Pont d'Avignon). Построен през 1185 г. над река Рона, той е унищожен за първи път само 40 години по-късно. На няколко пъти е укрепван и дострояван, а след това е унищожаван от придошлите води на реката. Накрая на хората им омръзнало и го изоставили. Днес са оцелели части от моста, както и един малък параклис.

Друга емблема на града е авиньонската катедрала Нотр дам дьо Дом, разположена над Папския дворец. Папският дворец, мостът и катедралата Нотр Дам дьо Дом са обявени за световно наследство на ЮНЕСКО.

Разходката по извиващите се улички, сред многобройните параклиси, средновековни църкви и имения от XVIII и XIX в. е като урок по история на изкуството и архитектурата на открито.

Музеите на града разказват истории от миналото и настоящето – археологическият (Musée Lapidaire) с древногръцките, древноегипетските и етруските си експонати, Малкият дворец (Petit Palais) с колекцията си от наивистични италиански рисунки от Средновековието, музеят Калве (Calvet) с изложбите си с изящно изкуство. Съвременно изкуство има в Колекцията Ламбер (Collection Lambert), в музея Англадон (Musée Angladon) – майстори от XХ век.

Освен всичко останало, Авиньон е и отлична кулинарна дестинация с изискани ресторанти и семейни заведения, където да опитате провансалската кухня и вината от долината на Рона.

Авиньон се намира на по-малко от 3 часа от Париж с влак TGV.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Авиньон!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Авиньон!

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Авиньон!

>
21 ноември 2014 г.

Тагове

архитектура

винен туризъм

кулинарен туризъм

мостове

романтични градове

семеен туризъм

фестивали

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти