Начало / Статии / Статии -

Празникът на Екс ан Прованс

Автор

/

Най-типичното провансалско преживяване

Разходете се под прецеждащия слънчевите лъчи балдахин от чинари, минете покрай изригващите фонтани в стил рококо и представителни сгради от ХVІІ и ХVІІІ в., седмични открити пазари и кафенета на открито, след което се запитайте: не е ли „Мирабо“ в Екс ан Прованс най-красивата улица в Европа? Може би ще трябва да кажете „да“. Откакто средновековните укрепления бяха разрушени, за да отворят пространство за това прекрасно авеню, то е главната сцена на Екс ан Прованс. Това е идеалната главна улица в идеалния провансалски град – все така добрезапазени въпреки развитието и разрастването на града. Тръгнете надолу по булеварда по следите на Пол Сезан. Този е пейзажът, включително планината Сент Виктоар, която той е обичал да рисува отново и отново.

Опитайте се да го посетите през последните две седмици на юли, когато целият град гъмжи от хора заради празника на Екс ан Прованс, известен също като Международния фестивал на лирическото изкуство и музиката, а животът се върти около главната опера и множеството музикални концерти. Билети за всяко от представленията, провеждани в открития театър „Аршевеше“, са, естествено, първото нещо, с което трябва да се сдобиете, но класическите и камерните концерти и рецитали, провеждани из целия град, са също толкова магични. Двете седмици Екс ан Мюзик предшестват фестивала с предимно изпълнения на класическа музика, започващи в края на юни, а джазът се появява, когато фестивалът е спрял през по-голямата част от август.

Докато сте в Екс, отседнете в спокойна провинциална обстановка само на минута пеша от града. Яркият и слънчев хотел „Вила Галичи“ от ХVІІІ в., е въплъщение на чара и духа на Прованс. Всяка стая засвидетелства непоколебимо внимание към детайла: свежи цветя навсякъде; безпогрешен избор на цветове и десени за всички драперии, покривки и пердета; съвършено планирани тераси и градини. Чинарите, които хвърлят сянка върху терасата за закуска, я превръщат в оазис, в който блестящото градинско езерце изглежда като мираж. За да завършите мечтата си, не е необходимо да ходите надалеч за перфектно хранене. И простото провансалско меню на хотела, и по- чревоугодническата вечеря в близкия „Клос дьо ла Виолет“ са дело на майстор-готвача Жан-Марк Банзо. И двете местенца предлагат някои от най-приятните вечери във френския Юг.

Какво: град, място, хотел, ресторант. Булевард „Мирабо“: За повече информация посетете www.aix-en-provence.com. Фестивалът в Екс ан Прованс: Palais de l’Ancien Archevêché. Тел. 33/4-42- 17-34-34, факс 33/4-42-63-13-74; billeterie@festival-aix.com; www.festival-aix.com. Цени: билети за операта от $21; концерти или рецитали от $11.
Кога: приблизително последните две седмици на юли. Хотел „Вила Галичи“: Avenue de la Violette. Тел. 3384-42-23-29-23, факс: 33/4-42-96-30-45; www.villagallici.com. Цени: дв. ст. от $213. Вечеря $60. „Клос дьо ла Виолет“: 10 Avenue de la Violette. Тел. 33/4-42- 23-30-71 www.closdelaviolette.fr.

>
20 февруари 2010 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти