Начало / Статии / Статии - САЩ

Есекс - идеалният малък американски град

Автор

/

Есекс е речен град, изглеждащ чисто нов, но в него възвишеният дух на революционната епоха все още се усеща – и не може да видите заведение за бързо хранене.

Градът се гордее с някои от най-добрите образци на ранна колониална и федералистка архитектура, построени, когато градът е бил прочут и роцъфтяващ заради  корабостроенето, което започва за първи път тук през 1645 г. Разцветът продължава до появата на железницата в  средата на ХІХ в. На главната улица и нейните тесни странични улички огради от бели колчета рамкират много  забележителни сгради, които дори днес си остават частни домове, докато други са били превърнати в магазини за антики.

Една от най-знаменитите сгради в града е „Гризуолд Ин“, най-старата непрекъснато работеща странноприемница в Кънектикът и една от най-старите в Америка. Отворена за първи път през 1776 г. (и първата  триетажна сграда, построена в щата) сърцето на „Гризуолд“ е нейната прочута, задължителна за посещаване зала  „Тап Рум“, първоначално първото училище в града, построено през 1738 г. и по-късно преместено тук от другия  край на града.

В центъра стои една тумбеста печка и покрай облицованите с дървена ламперия стени е подредена удивителна колекция от морски забележителности и оригинални литографии „Къриър енд Айвс“ (Currier and Ives), най-голямата колекция в частни ръце днес. Много от клюките в хотела (да не говорим за диксиленд джаза и банджо  музиката) идват от тук, вечен магнит за местните, моряците от речните кораби, яхтсмените от пролива ЛонгАйлънд  и носталгично настроени моряци новаци. Желаещите да пренощуват могат да окачат шапките си в някоя от чудесните  стаи за гости; мнозина посетители остават за уикенда само за да бъдат първите на опашката за известната закуска  на хотела „Сънди Хънт“, едромащабно начинание, за което казват, че за първи път е въведено от британеца, който управлявал странноприемницата по време на войната от 1812г. Гостите идват заради отрупаната блокмаса  (наденичките на хотела са правени по историческа рецепта), но също и заради особено приятната дружеска  атмосфера, която обгръща хотела и отразява ключовата роля, която „Гриз“ отдавна играе в Есекс.

Какво: Есекс (192 км северно от Ню Йорк Сити), Кънектикът, САЩ
Най-добро време: сред многото местни празници е „Лузърс Дей Парейд“, първата събота на май, в памет на неуспеш-
ната британска атака на Есекс през 1814 г. „Гризуолд“ и Есекс са също особено чаровни, когато са украсени за коледните празници.

>
10 август 2011 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти