Начало / Статии / Статии - Ирландия

Келската книга - най-красивият том в света

Автор

/

Най-старият ирландски университет, Тринити колидж, съхранява украсената с цветни миниатюри Келска книга (The Book of Kells) от ІХ в. Основан през 1592 г., Тринити (свойски наричан Ти Си Ди – TCD, Trinity College, Dublin) се гордее с внушителен списък свои възпитаници, сред които Джонатан Суифт, Брам Стокър, Оскар Уайлд и Самюъл Бекет.

Келската книга - Ирландия
 

Но неговата най-значима роля днес е на привилегирован пазител на този ранносредновековен ръкопис, най-значимото – и най-красивото – произведение на изкуството, оцеляло от ранните векове на келтското християнство. Всяка страница е разкошно украсена с невероятно сложни орнаменти и митични животни, повлияни от занаятчийските традиции на металообработването (златарство и др.) през този период.

Цветните миниатюри са ненадминати по своята сложност, завършеност и разнообразие, което се отнася за всяка от нейните 680 страници, преподвързани през 1953 г. в четири отделни тома. Това фантастично илюстриране с цветни миниатюри, орнаменти, заставки, инициали, концовки, плетеници от преписвачите и монасите на Келския манастир е наречено „работа не на люде, а на ангели“ от един хроникьор от ХІІІ в.

Келската книга се пази в приземната Колонадна зона на старата библиотека на колежа, построена през 1712 г. и разширена през ХІХ в. Тя все още страда от липса на лавици, на които да разположи четвърт милион томове, натъпкани от пода до високите тавани. Тя е една от осемте сгради върху площ от 160 декара, които общо съхраняват повече от 4 милиона – Тринити Колидж получава по един екземпляр от всяка ирландска или британска книга, публикувана от 1801 г. насам.

Къде: Тринити Колидж, Дъблин, Ирландия.
Най-добро време: пролет и есен, за да се избегнат летните опашки.

>
05 април 2011 г.

Тагове

книги

любопитно

образователни центрове

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти