Начало / Статии / Статии - САЩ

Домът на Марк Твен - дом и вдъхновение за една любима американска икона

Автор

/


Литературни поклонници от цял свят се стичат, за да посетят дома на един от най-прочутите и обичани американски автори, Самюъл Клемънс, наричан също Марк Твен, псевдоним, който той извлякъл от един термин, използван от лоцманите по река Мисисипи, за да обозначават дълбочина на водата от два клафтера.

Домът на Марк Твен, Хартфорд, Кънектикът, САЩ

„За нас – казва Твен – нашият дом... има сърце и душа, очи, за да ни вижда... Той е за нас и ние му поверяваме тайните си и живеем в благодатта и покоя на неговата благословия“.

Твен поръчва своя правен според неговите изисквания викториански дом на известния нюйоркски архитект Едуард Тъкерман Потър и живее тук със съпругата си Оливия (и впоследствие с трите си дъщери), от 1874 до 1891 г., като през този период написва някои от своите най-хвалени творби, включително Приключенията на Том Сойер, Приключенията на Хъкълбери Фин, Принцът и просякът и Един янки в двора на крал Артур.

Красиво реставрираната резиденция с деветнайсет стаи представя декораторската работа на Луис Комфърт Тифани (това е един от двата останали домашни интериора по негов проект в САЩ) и огромна колекция от близо 10 000 произведения на приложното изкуство от викторианската епоха.

Екскурзоводите посочват при обиколката личните вещи на Твен и неговото семейство: любимата му билярдна маса, върху която той разпръсвал своя ръкопис, когато го редактирал; тритонната печатарска машина на Пейдж, злополучно изобретение, в което Твен инвестира, довело го (заедно с лошата инвестиция в тирантите) до неговия фалит; изкусно резбовано огромно легло от ХІХ в., купено по време на пътуванията му в Италия, в чийто долен край са спели Твен и Оливия, така че са могли да се възхитят на неговата изпипана лицева дъска.

Точно срещу дома на Марк Твен има една готическа къща, някога принадлежала на писателката Хариет Бичър Стоу, чийто насочен срещу робството роман Чичо Томовата колиба е смятан за първият международен бестселър. Нейният дом, макар и по-малко амбициозен, е също отворен за публиката.

Къде: Хартфорд,(176 км североизточно от Ню Йорк Сити), Кънектикът, САЩ
Най-добро време: Коледа, когато е украсен във викториански стил

Виж актуалните оферти за пътуване в Ню Йорк!

Виж още:

Екскурзия в Лас Вегас

Екскурзия във Вашингтон

Екскурзия в Канада

>
22 декември 2011 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

музеи

социален туризъм

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти