Начало / Статии / Статии - САЩ

Клиф Уок - вили с размери на замък в град край морето

Автор

/

Американската ваканция на море и изразът „conspicious consumption“ (разточителство) са родени в Нюпорт през ХІХ в., когато фамилиите от висшето общество, с имена като Вандербилт и Астор, идват тук всяко лято за по няколко седмици, за да избягат от градската жега.

Когато си богат, гледаш да го покажеш, и точно това са правили те в Нюпорт, обръщайки острова в регата на капитали и строейки масивни, вдъхновени от европейските замъци „летни вили“ по каменистото крайбрежие, обзаведени с изключителен разкош. Едно освежително разтъпкване по „Клиф Уок“, национален исторически маршрут с дължина 6,5 км, девет метра над дивата атлантическа брегова линия, предлага съчетание на природна и създадена от човека красота, показвайки 150 години от американската архитектурна традиция.

Най-голямо внимание привлича несъмнено „Брейкърс“ – дворец в италиански ренесансов стил с 12-метрови тавани, седемдесет стаи, двайсет и три спални. Построен през 1895 г. за Корнелиъс Вандербилт ІІ, той е най-големият от всичките, резултатът от две години работа на около 2000 работници, включително цял батальон занаятчии, докарани от Европа.

По-малко величествен – със само четирийсет стаи – „Роузклиф“ е друго любимо място, построено през 1902 г. от архитекта Станфорд Уайт по подражание на „Гранд Трианон“ във Версай. Двайсетте квадратни километра площ на града са впечатляващо претъпкани с архитектура от ХVІІ и ХVІІІ в., осемдесет образци от която са възстановени от тютюневата наследница Дорис Дюк, починала през 1993 г.

Безброй хотели, пансиони и странноприемници изпъстрят областта и макар никой от тях да не може да се сравни с пищността на „вилите“, можете добре да се поглезите в „Касъл Хил Ин енд Ризорт“. Прекрасно разположен на един изолиран 160-декаров полуостров на петнайсет минути от „Клиф Уок“ в устието на залива Нарангасет, този викториански хотел обещава изключителни вечери от морски дарове, легендарен брънч и достъп до частен плаж.

Нюпорт е също мястото на дядото на джазовите фестивали, JVC Джаз Фестивал Нюпорт, провеждан в историческия Форт Адамс. Организиран за първи път през 1954 г., той все още е най-прочутият в света.

Къде: Нюпорт, Роуд Айлънд, САЩ

Най-добро време: юни - октомври

>
15 октомври 2012 г.

Тагове

архитектура

замъци

лукс

маршрути

музикални събития

паркове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти