Начало / Статии / Статии - САЩ

Ист Хамптън - крайокеанска колония, където елитът се среща

Автор

/

През уикендите и летните месеци крайморските градове в източната част на Лонг Айлънд гъмжат от хубави хора, техните ягуари и беемвета задръстват тесните улици в дълга, лъкатушна линия между оживените местенца. Ист Хамптън е странна смесица от селски чар и градски вкус, целогодишно живеещи тук хора и дошли на ваканция знаменитости, както и прости крайморски удоволствия, запазени за сериозно богатите.

Извън сезона обаче може да видите парчета от „истинския“ Хамптън, с колониалното достолепие, великолепни къщи, дълги плажни ивици, граничещи с обрасли с тревa пясъчни дюни и небрежно шикозни заведения. Покрай игрищата за поло има също картофени полета, лозя и ниви с тикви, както и крайпътни фермерски сергии на самообслужване с надпис, който любезно ви подканя да пуснете точната сума в канчето, след като си претеглите пресни местни продукти.

Градовете на Хамптън се сливат и преливат един в друг и имат една и съща вековна история, но те се различават много по днешния си характер. Саутхамптън е може би най-известният, грандамата от времената на големите имения и безгрижното пилеене на пари. Но къщите в Ист Хамптън са не по-малко смайващи – те са един от най-желаните недвижими имоти в Съединените щати. Основан през 1648 г. и „открит“ като курорт за бягство от света в края на ХІХ в., по-късно той е мястото, където обичат да ходят художници като Вилем де Коонинг [американско произношение Кунинг] и Джаксън Полък (и, по-наскоро, Ерик Фишъл и Джулиън Шнабел), които идват заради голямото небе и златистата светлина. Днес Ист Хамптън е може би най-модният и най-предпочитан град и плаж в Ист Енд, което се потвърждава от нова вълна летуващи през 90-те години от филмовата индустрия на Западния бряг и от света на модата в Манхатън.

Яденето и пиенето се вземат на сериозно и ресторантите постепенно израстват дотам да бъдат също толкова хубави, както тези в Ню Йорк, съответно ще трябва да почакате и за резервация. Но извън сезона няма да се налага да молите толкова за маса в класически тук местенца, като отдавнашния фаворит „Ник и Тони“, който от дълги години е предпочитано място за среща на звездите и за тези, които искат да ги зяпат. Менюто му е също толкова впечатляващо, колкото и знаменитостите, които го посещават. Здравословни (и не толкова) храни поставят много по-неформалния „Бабетс“ върху картата, където всеки се появява рано или късно.

Заради брака между превъзходната храна и идеалните места за пренощуване в исторически съответна среда, направете си резервация отнапред във величествения „Мейстоун Армс“, изискано уютен хотел от ХІХ в., гледащ към градското езеро, лебеди и всичко останало. По време на зимен престой в средата на седмицата вие може дори да имате чародееца с 19 стаи само за себе си – или поне да ще се чувствате по този начин.


Ист Хамптън: 145 км източно от Ню Йорк Сити. За информация се обърнете към East Hampton Chamber of  Commerce
Най-добро време: извън сезона, средата на септември до края на май (есенни уикенди и ранна пролет могат да бъдат все още  oтносително оживени); юли и август за най-добри климатични условия.

>
14 май 2010 г.

Тагове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти