Начало / Статии / Статии - Шотландия

Хайландските игри - носии от разноцветно кариран вълнен плат, гайди и груба сила

Автор

/

Открояващи се с яркоцветни носии от разноцветно кариран вълнен плат и под звуците на гайди и танците на древни кланове, с възхвала на всичко шотландско, тези уникални летни спортни събития имат своите корени в Средновековието.

Хайландските игри, Бреймар, Хайландс, Шотландия

Започнали като панаири за обмяна на стоки и новини, те дават възможност на вождовете на клановете да демонстрират физическа сила пред най- обещаващите млади дами в областта. От около четирийсетте годишни национални събора този в Бреймар е най-прославеният. Кралица Елизабет обикновено наминава за малко от близкия замък Балморал, за да поздрави облечените с фустанели шотландци.

Една особена порода гигантски мъже, наречени „Тежката артилерия“, участват в „хвърляне на чука“, „тласкане на камъка“ и главното събитие на събора – „мятане на грубо одялания боров кол“ – шестметров дървен труп с тежест над 60 килограма. Има ги всички видове шотландски танци на планинците и традиционна музика, както и малко уиски в помощ на гладкото провеждане на състезанията.

Къде: Бреймар, Хайландс, Шотландия - из целите Хайландс; най-известните игри са в Бреймарския „Принсес Ройъл енд Дук ъф Файфи Мемориъл Парк“.
Най-добро време: края на май-септември
 

>
27 юли 2011 г.

Тагове

любопитно

социален туризъм

спортни събития

събития

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти