Начало / Статии / Статии - Шотландия

Дъфтаун - световна столица на уискито

Автор

/

За повечето хора Дъфтаун е напълно неизвестно градче. Със скромното си население от около 1600 жители, шотландският град не попада сред туристическите дестинации, които масовият турист би избрал за своето следващо пътуване.

Ценителите на историята, спорта и малцовото шотландско уиски обаче знаят защо биха отскочили до там дори само за един уикенд. Ние ще ви споделим нашите топ 3 причини да посетите световната столица на уискито:

Историята

Градът е основан през 19-и век като място, в което да се приютят връщащите се от наполеоновата война мъже. Въпреки че градът е малък и сравнително млад, неговата история и архитектура ще ви очароват, така както уиски дестилериите ще ви опиянят.

В центъра на градския площад се издига часовниковата кула, която при построяването си през 1839 г. е служила за градски затвор. Днес в нея се помещава туристическия информационен център. Замъкът Балвени (Balvenie Castle), на 1 км северно от Дъфтаун, е чудесна възможност за разходка в околностите на града. Отворен е за посещения от април до септември.

Високопланинските игри

Високопланинските игри или както са известни „горските игри“ са една от атракциите, които всяка пролет привличат туристи от цял свят. Игрите включват всевъзможни екстремни и доста примитивни дисциплини, сред които е и емблематичната за този град игра - „хвърляне на кабер“.

Тази дисциплина представлява хвърляне на леко заострен кол. Когато кажем кол, повечето хора си представят просто пръчка с логични размери, докато тук говорим за нещо, което по-скоро наподобява дънер. Странно е, но определено си заслужава да се види.

Уискито

Накрая, но не на последно място (даже бихме сложили тази причина на първо място в класацията ни), повод да посетите Дъфтаун е уискито. Неслучайно той неофициално се нарича Столица на уискито. Към момента в града се произвеждат небезизвестните марки Balvenie, Dufftown, Glendullan, Glenfiddich, Kininvie и Mortlach. За познавачите и ценителите на кехлибарената напитка препоръчваме тур сред тези дестилерии, които ще ви докоснат до истинския вкус на Шотландия.

Задължително място за посещение е дестилерията на Glenfiddich, която освен с едноименното уиски, има пряка връзка и с уискито Grant's, водка Reyka и още десетки други алкохолни брандове, които най-вероятно сте чували или дори опитвали.

>>> Разгледайте актуалните оферти за пътуване в Шотландия! >>>

>
23 октомври 2019 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

спортни събития

алкохол

история

Забележителности наоколо

Избрани оферти