Начало / Статии / Статии - САЩ

Адирондакс - извънредна изолация, завинаги див

Автор

/

Най-големият парк в континенталните Съединени щати – по-голям от „Йосемити“ или целият щат Масачусетс – щатският парк „Адирондакс“ с площ 24 милиона декара е защитен от закона да остане „завинаги див“.

Един полъх на аристократичност е останал от ХІХ в., когато владетели на вселената с имена като Уитни, Вандербилт и Рокфелер избират тази пустош без пътища, за да построят своите „Големи лагери“. Заобиколени от праисторически гори, планини и над 2500 езера и езерца, крайзерните комплекси съчетават лукс и селски чар, използват местни, минимално обработени дървени трупи (заедно с кората), клони (колкото повече усукани и криви, толкова по-добре) и декоративни композиции с клончета в това, което става известно в Америка като стилът Андирондак.

Почти две дузини от тези лагери са оцелели, много от тях все още притежавани от фамилиите, които са ги построили, други функциониращи като летни лагери или образователни институции. Съвсем малко работят като хотели, като най-великолепният от тях е „Пойнт“, комплекс от девет сгради, построен през 1932 г. от Уилям Ейвъри Рокфелер, праплеменник на Джон Д.

Разположен край дългото повече от 12 км езеро Горен Саранак и някога известен като лагерът „Уонундра“, неговите общи зони и единайсет разкошни стаи излъчват духа на друга епоха с великолепни камини от дялан камък и бляскави стени с ламперия от смърч.

Атмосферата на домашно увеселение преобладава с вечери на свещи и изключителни листи с вина. Попаднали принудително в извънредна изолация от липсата на телефони, факсове и телевизори, щастливите лагерници прекарват идилични дни в каране на кану, риболов или вървене по туристическите пътеки, които преминават през земите и навлизат в парка.

Ако копнеете за „Пойнт“, но бюджетът ви е ограничен, насочете се към „Лейк Плесид Лодж“, построен през 1882 г. на западния бряг на езерото и притежаван и управляван от същата двойка, която управлява „Пойнт“. Селището Лейк Плесид (където се провеждат зимните олимпийски игри през 1932 и 1980 г.) предлага многобройни съоръжения и удобства за ски и пързаляне с кънки през сезона.

За да опознаете спокойната красота на областта от водата, резервирайте един следобед на борда на елегантната 12-метрова яхта „Lady of the Lake“ (Езерната дама), построена през 1929 г. и превозваща 30 пътници, като в Съединените щати има само два такива съда.

Къде: Ню Йорк, САЩ

Кога: целогодишно

>
25 септември 2012 г.

Тагове

голф туризъм

езера

зимен туризъм

каране на ски

летен туризъм

лукс

природни паркове

ресторанти

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти