Начало / Статии / Статии - Германия

Нюрнберг – 10 забележителности, които да не пропускаш

Автор

/

Впусни се на изследователско пътешествие из Нюрнберг – от хилядолетни замъци през лабиринт от подземни изби до необикновени музеи като този на играчките.

Ето 10 от най-интересните забележителности в германския град, които не са за изпускане.

Имперският замък

Кацнал на скала над града, от близо 1000 години силуетът му е най-характерното очертание в небето над Нюрнберг по залез. Тук са се настанявали (макар и не за постоянно) много от императорите на Свещената Римска империя.

Един от най-големите хостели в Германия се намира в някогашните конюшни на замъка.

Подземният лабиринт от изби

Докато се разхождаш из улиците на Нюрнберг, може и да не подозираш, че под краката ти се пазят древни алкохолни тайни. Лабиринт от изсечени в скалите изби пази истории за отлежаване на бирени бурета, призраци и хиляди спасили се хора по време на бомбардировките през Втората световна война.

Научи повече за подземния лабиринт от изби.

Коледният базар – Кристкиндлесмаркт

Ако си в Нюрнберг по Коледа, сгрей измръзналите си пръсти с греяно вино на един от най-старите коледни базари в Германия. Повече от 180 павилиона създават празнична атмосфера с ръчно изработени украшения и подаръци, докато из въдуха се носи аромат на джинджифилови сладки и печени наденички.

Църквите Свети Лоренц, Свети Себалд и Света Богородица

Църквата Свети Себалд, издигната през 1215 г., пази мощите на едноименния светец-покровител на града. Малко по-късно започва строителството на другия важен за града храм, Свети Лоренц, който днес е дом на един от най-големите органи в света. Света Богородица пък е изящен пример за тухлен готически храм с много запазени средновековни реликви.

Зоопарка

Повече от 3000 животни от близо 300 вида живеят сред много дървета, открити лагуни (където делфините и морските лъвове се чувстват у дома си) и тропически зони. През зоопарка се движи реплика на първия германски парен локомотив, като минава покрай зоната с жирафите и под лагуната с делфините.

Център за документи на мястото на конгресната зала на Нацистката партия

В северното крило на недовършения конгресен център на Нацистката партия в Нюрнберг днес се намира място, където се говори открито за миналото, за да не се повтарят грешките му никога повече. 

Къщата музей на Албрехт Дюрер

Потопете се в света на художника Албрехт Дюрер, като се върнете в годините между 1509 и 1528, когато Дюрер е живял и творил в тази къща.

Музей на играчките

От Средновековието насам, Нюрнберг е известен като град на играчките. В този музей ще се върнете в детските си години сред кукли, дървени играчки, кукленски къщички, колички, лего. Има и зона на сенките, както и няколко площадки за игра.

Националният германски музей

В този музей се пази най-голямата колекция от германски произведения на изкуството. Сред повече от 1 милион експоната ще се натъкнете не само на картини, но и на стари музикални инструменти, документи, печати, скулптури и куклени къщички.

Гробището Свети Йохан

В търсене на красота дори и на най-невероятните места, германците обявяват гласуване за най-красивото гробище през 2013 г. и титлата е спечелена от нюрнбергското Свети Йохан. Тук се намира гробът на Албрехт Дюрер и на други важни жители на града, а в оформлението местните хора са вложили много старание и цветя. 

Вижте актуални оферти за екскурзия в Германия!

>
25 октомври 2023 г.

Тагове

бира

замъци

любопитно

музеи

алкохол

играчки

Забележителности наоколо

Избрани оферти