Начало / Статии / Статии - САЩ

Купърстаун - бейзбол, опера и буколически чар

Автор

/

Тих град сред горите в северната част на щата Ню Йорк, Купърстаун гордо е застинал във времето върху южния край на спокойното езеро Отсего, което е толкова кристално чисто, че градът се водоснабдява от него. Според една съмнителна легенда именно тук през 1839 г. Абнър Дабълдей очертава игрище за бейзбол и създава тази игра – отличие, което превръща града в място за поклонение на любители на бейзбола и седалище на Националната бейзболна зала на славата и музей.

Разположен в скромна триетажна тухлена сграда на главната улица, неговата колекция е в диапазона от личното шкафче на Джо Димаджо и ръкавицата на Брукс Робинсън до бухалките на Роджър Марис и Марк Макгуайър и прословутата бухалка на Бейб Рут от финалната фаза на шампионата (World Series) през 1932 г. Общо колекцията се състои от около 32 000 подобни причудливи експонати. Но Купърстаун не е само бейзбол. Всеки юли и август от 1975 г. той е домакин на престижния „Глимърглас Опера“, много хвален летен фестивал, който съчетава класически репертоар с рядко поставяни опери, изпълнявани от известни певци. Малката, акустично идеална зала с 900-места има стени, които се отварят, за да нахлуят в нея въздухът и гледките на околните фермерски земи.

Популярният романист от ХІХ в. Джеймс Фенимор Купър, син на преселника от Ню Джърси, който през 1786 г. основава Купърстаун, нарича езерото Отсего „Глимърглас“ (Блещукащото огледало) и оттук името на фестивала. Непретенциозен и непринуден малък град с население, което се колебае около 2500 души, Купърстаун е мястото на един великолепен конгломерат на архитектурата от началото на ХІХ в.

Като повечето атракции тук, хотел „Отесага“ е построен през 1909 г. от фамилията Кларк, наследници на изобретателя на шевната машина Сингер и благодетели на града (днес в своето пето поколение) от средата на ХІХ в. Много е било направено за неговите 400 прозорци, несравнима крайезерна среда и достолепно голф игрище с 18 дупки „Лийдърстокинг“ (Коженият чорап), едно от най-старите и най-живописните в Съединените щати.

Къде: Купърстаун, (360 км северозападно от Ню Йорк Сити), САЩ
Най-добро време: края на лятото за официалните церемонии по приемане в Бейзболната зала на славата и по Коледа, когато градът е особено красив.

Виж актуалните оферти за пътуване в Ню Йорк!

Виж още:

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Канада

Екскурзия в Куба

>
16 септември 2011 г.

Тагове

голф туризъм

опери

Забележителности наоколо

Избрани оферти