Начало / Статии / Статии - Черна гора

Къде да идем на плаж на Балканите - 10 идеи

Автор

/

Лято е и си мечтаете за плаж. Ако може да не е твърде далеч, но все пак да е в чужбина, защото имате нужда от смяна на обстановката. Достатъчно е да отворите картата на Балканите, да затворите очи и да посочите с пръст на някое случайно място. Или пък да разгледате нашите десет идеи за плажове на Балканите - от морски и островни до езерни и речни, защото тук си имаме от всичко по много.

Черна гора: Будва

Будва е град, разположен на адриатическото крайбрежие и е един от най-посещаваните курорти на Черна гора. В района на Будва има 35 плажа (повечето скалисти), 8 от които имат „син флаг“ (международна гаранция за чистотата им). Климатът е мек, а Адриатическо море е чисто и прозрачно. Не пропускайте да се разходите и до световноизвестния остров Свети Стефан. Той доби популярност заради отлично запазените си къщи от стари времена, обзаведени отвътре по най-съвременен начин. От 60-те години се използва за почивка на тогавашните държавни лидери, а сега е курорт от висок клас, в който нерядко си почиват и холивудски звезди.

Плажовете: скалисти и пясъчни

Виж актуалните оферти за пътуване в Будва!

*

Черна гора: Котор

Разположен в най-южния фиорд в Европа - Которския залив, Котор не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастиленосиньо. Тук ги няма дългите пясъчни плажове, които ще откриете на други места в Черна гора, но на много места във водата са изнесени понтони и слънчеви тераси.

Плажовете: камъчета и понтони над водата

Виж актуалните оферти за пътуване в Котор!

*

Черна гора: Пераст

Пераст също е разположен в Которския залив, но е по-малко познат на туристите. В това се крие и чарът му - спокойната атмосфера. Пераст има само един миниатюрен плаж при бар Пират с коктейли на сравнително добри цени и приятна музика (за фон през деня и по-силна с наближаване на вечерта). Освен да събирате тен на плажа, можете да се спазарите с някой от лодкарите и да доплавате до двата близки острова - Свети Георги и Богородица от скалите.

Плажът: пясъчен

Виж актуалните оферти за пътуване в Пераст!

*

Сърбия: Белград

Не пропускайте най-посещаваната лятна курортна зона в Белград - Ада Циганлия на брега на река Сава. Някога е била остров, а днес е полуостров с езеро, заобиколено от 7 км плажна ивица с отличие син флаг. Лятно време Ада Циганлия заприличва на отделен град с до 300 000 посетители дневно през уикендите, които идват тук да съберат тен, да потичат, да спортуват или просто да се насладят на разхлаждащ коктейл в жегата. Гъстата гора на острова поддържа приятна хладина

Плажовете: камъчета

Виж актуалните оферти за пътуване в Белград!

*

Албания: Дуръс

Дуръс е най-големият морски курорт в Албания, втори по големина град и най-голямо морско пристанище. Градът е пълен с живот, включително и с останки от древни времена – в центъра на града има римски амфитеатър, където са се провеждали гладиаторски борби. Пясъчната ивица на Дуръс е дълга и широка, морето е чисто. Тук няма ол инклузив, което означава, че можете да се насладите на вкусна и прясно приготвена храна в местните ресторантчета.

Плажовете: пясъчни

Виж актуалните оферти за пътуване в Дуръс!

*

Албания: Саранда

Юли и август са най-оживените месеци в Саранда - нощните клубове и градските плажове се пукат по шевовете. За щастие, тук има много плажни алтернативи - неслучайно Албания се смята за една от най-добрите летни дестинации в Европа що се отнася до комбинацията цена - качество. Огледалният плаж (Паскира) се намира на около 5 км от Саранда и дори в най-пиковия сезон трудно може да се нарече претъпкан. Саранда и Ксамил вървят заедно като Лаурел и Харди. Само десетина километра ви делят от един от най-красивите плажове на Албания - залив с три малки островчета, до които можете да стигнете с лодка или с плуване.

Плажовете: камъчета и скали

Виж актуалните оферти за пътуване в Саранда!

*

Северна Македония: Охрид

Решите ли да разнообразите лятната си почивка, изберете плажовете на Охрид. Наблизо се намира и Национален парк Галичица, където природата е запазена, а по източния бряг на Охридското езеро можете да откриете малки, изолирани плажчета. Край бреговете на Охридското езеро са построени много хотели със спираща дъха гледка към синята водна шир - изберете някой от тях, за да сте сигурни, че още от сутринта ще имате повод да се почувствате щастливи.

Плажовете: камъчета, но ако държите на пясък, на 30 минути от Охрид се намира пясъчният плаж Любаниста

Виж актуалните оферти за пътуване в Охрид!

*

Хърватия: Дубровник

Дубровник е изпълнен с живот през цялата година, той е място за плаж, но и за култура, фестивали, изкуство. Зад градските стени може да се види удивителната красота на мраморните облицовки в Стария град. Из площадите и малките алеи, в кафенетата и баровете винаги е пълно с хора. Чистите плажове и кристалната вода, заобикалящи града, грабват посетителите незабавно.

Плажовете: пясък, камъчета и скали

Виж актуалните оферти за пътуване в Дубровник!

*

Гърция: Родос

Като говорим за море на Балканите - и за Балканите като цяло, Гърция все някак си успява да се изплъзне от представата за “балканското”. Къде да отидем на плаж в Гърция си е отделна безкрайна тема, но ако трябва да изберем остров, който освен чудесни плажове, има и история, това е Родос.

В центъра на главния площад на едноименния град Родос, „Платея Ипократос“, се намира средновековният фонтан „Кастелания“, традиционно място за срещи от векове. Вместо в разгара на сезона може да изберете острова в края на лятото или началото на есента, когато тълпите вече са се поразредили, цените са по-ниски, но слънцето още грее, а морето е топло.

Плажовете: пясъчни и с малки камъчета

Виж актуалните оферти за пътуване в Родос!

*

Турция: Бодрум

Бодрум продължава и тази година да поддържа повече от добри цени за повече от добро качество. Не е случайност колко много хора се връщат там година след година.

Основната туристическа зона на Бодрум е заливът Гюмбет. Старата част на града представлява съвкупност от ниски къщи в синьо и бяло, тесни улички и безброй магазинчета за антики и сувенири. Курортът предлага много възможности за забавление, аквапаркове, нощен живот и организирани екскурзии до град Ефес, Памуккале и до гръцкия остров Кос - с ферибот.

Плажовете: пясъчни 

Виж актуалните оферти за пътуване в Бодрум!

*

Виж още:

Почивка на остров Корфу

Почивка на остров Санторини

Почивка в Анталия

15 юни 2020 г.

Тагове

плажове

семеен туризъм

любопитно

летен туризъм

романтично

Забележителности наоколо

Избрани оферти