Начало / Статии / Статии - Канада

Коледни традиции по света

Автор

/

Коледа в Америка и Канада

В Америка и Канада в навечерието на Коледа децата оставят до камината чаша мляко и чиния със сладки, за да може дядо Коледа да се нахрани, и да отпочине от дългия път. На двора малчуганите хвърлят моркови, за да нахранят и изморените еленчета.

Коледа в Испания

На Коледа децата в Испания напълват обувки си със слама, моркови и ечемик и ги оставят на прозореца, за да нахранят конете на мъдреците. Смята се, че те всяка година минават отново пътя до Витлеем. Единият от тях се казва Балтазар. Той носи подаръци на децата.

Коледа в Сирия

В Сирия в навечерието на Коледа цялото семейство се събира около незапаленото огнище на двора, със запалена свещ в ръка. Най – малкото дете запалва огъня със свещта си. Преди да изгори огъня, всеки го прескача и си пожелава нещо.

Коледа в Египет

В Египет традициите повеляват всеки да носи чисто нови дрехи. Коледната служба в църквата завършва с камбанен звън. Вкъщи на коледната трапезата ги чака т.нар. Фата, съдържаща хляб, ориз, чесън и варено месо.

Коледа в Япония

В Япония Коледа се празнува по различен начин. Тогава трябва да се правят добрини за останалите, особено на хората в болниците. Те нямат дядо Коледа, но имат будистки монах на име Хотеи-ошо, който раздава подаръци на децата.

Коледа в Иран

Момичетата и момчетата в Иран никога не са чували за дядо Коледа, което значи, че не са получавали подаръци от него. Всеки от тях получава нови дрехи, които трябва да носи през целия ден. Това ги прави щастливи и горди.

Коледа в Дания

В Дания коледното навечерие се нарича Юлеафтен, и е най – големия и важен повод за празненство, продължаващо цяла нощ. На трапезата се сервират традиционната печена, пълнена със сини сливи, гъска, червено зеле и оризов пудинг с канела нар. Грод.

Коледа в Чехия

В Чехия коледните традициите повеляват момичетата да предсказват бъдещото си семейно положение. На 4 -ти декември момичето потапя черешова клонка във вода. Ако тя разцъфне до Коледа, то тя ще се омъжи пред идната година.

Коледа в Унгария

Важна част от традициите по Коледа в Унгария е пресъздаването на раждането на Исус. Изпълненията се правят от групи деца или възрастни хора. Понякога в пиесите са включени кукли на конци, акомпанирани с песни, музикални инструменти, а понякога и танци.

Вижте актуални оферти за Коледа! 

>
04 декември 2023 г.

Тагове

коледа

коледни базари

Забележителности наоколо

Избрани оферти