Мармарис

За града

Оферти

Статии

Мармарис / Marmaris

Мармарис (Marmaris) е важен пристанищен град на средиземноморското крайбрежие на Турция. Той се намира на брега, където се срещат Егейско и Средиземно море. Водата е кристално чиста, а планинските склонове са покрити с борови гори. От малко рибарско селище в миналото днес Мармарис се е разраснал до един от най-големите турски курорти. В разгара на сезона в залива на Мармарис се събират до 10 000 лодки и яхти, някои от които струват милиони, защото градът е обичан от богатите и известните. В Мармарис има разнообразие от водни спортове, няколко планински маршрута, по които може да се разходите, както и много възможности за екскурзии из крайбрежните селца. 

Не е ясно точно кога е създадено селището, но данните показват, че към VI век пр. Хр. е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно oт Византия. В началото на XVI век се разгарят ожесточени сблъсъци между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близкостоящите Додеканези.

 

Важна информация:

Население: 28 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Най-добре пазарувайте с лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, по-добре не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат пътнически чекове и международни кредитни карти.

Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания.

В града лесно ще намерите АТМ устройства.

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Интернет страници за Мармарис: www.gomarmaris.com, www.marmarisinfo.com

Туристически офис: Намира се до открития пазар. Тел. +90 252 - 412 1035

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: Аптеките (на турски eczane) в Мармарис работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

Телефонни кодове:
Код на страната: 0090
Код на областта: 0252

Транспорт

Летище

Най-близкото международно летище е Даламан (Dalaman, летищен код АТМ). Оттам можете да вземете автобус до Мармарис (разстоянието е около 100 км). Превозвачът е "Хаваш". Автобусът е съобразен с кацането на полетите, билетът струва 25 турски лири. Телефон: +90 212 - 444 0 487. 

Такси до Мармарис ще ви излезе около 150 турски лири. Ако искате да наемете кола, гише има на самото летище с представителства на международни компании като Budget и Europcar.

Уебсайт на летище Даламанwww.atmairport.aero

Автобус

Придвижването в града става с минибуси (на турски dolmuş, долмуш). Някои от тях се движат в рамките на Мармарис (отбелязани със зелена лента), други - до съседния курорт Ичмелер (оранжева лента), както и до предградието на Мармарис Армуталана (синя лента). Билетът струва 1,75 турски лири в Мармарис и 2,00 турски лири до Ичмелер. Можете да спрете минибуса, като му махнете с ръка където и да е на улицата, и можете да слезете на всяко място по маршрута.. 

Такси

Такситата са жълти и имат знак на покрива. Може да се заплащат според отчетеното от таксиметъра или с предварително договаряне на цената, но като цяло са скъпи. Тарифите между полунощ и 6:00 часа са с 50% по-високи.

Автомобил

Ограничението за скоростта е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч извън населени места и 130 км/ч на магистралата. Предпазните колани са задължителни.

Трябва да сте на 21 години, за да намете автомобил. Докато шофирате кола под наем, винаги носете споразумението за наемане на кола. При катастрофа трябва задължително да информирате полицията според турските закони независимо дали има пострадали.

Заведения

Улицата със заведенията се намира точно срещу пазара и ще задоволи вкусовете и на най-взискателните любители на нощния живот с огромните си заведения на открито, пускащи всякакви стилове музика - от рок до най-новите хитове. Много от заведенията правят пяна-партита. Работят най-малко до 4 часа. Входът в повечето заведения е безплатен. 

В курорта има множество заведения за хранене, но имайте предвид, че колкото повече се отдалечавате от пристанището и крайбрежието, толкова по-евтини стават ресторантите.

Шопинг

На пазара има типичните туристически стоки, както и местни специалитети като килими и локум. Повечето "маркови" дрехи са фалшиви, но качеството им може да е изненадващо високо. Можете да си купите качествени дрехи и чанти от естествена кожа, ако сте подготвени за пазарене. Стартовата цена обикновено е 2-3 пъти по-висока от крайната. На пазарите внимавайте за джебчии.

Скъпи магазини с луксозни стоки ще откриете в района на пристанището.

Някои недобросъвестни търговци се опитват да продават малки костенурчета на туристите, за да си ги отнесат у дома като домашен любимец. Но те със сигурност ще загинат в багажа ви, а в повечето страни от ЕС е нелегално да ги внасяте, тъй като са застрашен вид.

Забележителности

Турска баня

Къпането в турска бяна (хамам) е истинско преживяване, когато го направите в автентична среда. Хамамът в Мармарис се намира зад джамията на пазара. Обикновено мъже и жени се къпят отделно, но за туристи се правят изключения.

Тел. +90 252 - 412 4406

Крепостта в Мармарис

Малката крепост, намираща се на пристанището, е построена през 1522 г. Днес е възстановена и си заслужава да я разгледате, дори само заради гледката, която се разкрива към Мармарис. В музея на крепостта има древни предмети и средновековни оръжия.

Тел. +90 252 - 412 1459

Остров Дженнет (Cennet adasi)

Буквално означава "Райският остров", въпреки че на практика е полуостров, до който обаче не може да се стигне по суша. На острова има пещера, чийто единствен вход е откъм морето. Качете се на някоя от лодките (всяка може да вози до 20 души), които се намират на крайбрежието до центъра. Запазете си място поне един ден по-рано, всички лодкари ще се опитат да ви убедят да си вземете точно тяхната обиколка, но като цяло туровете не се различават. Еднодневна екскурзия до остров Дженнет струва около 25 турски лири на човек.

Остров Седир (Sedir Adasi)

Известен е още като Островът на Клеопатра. Неговият плаж е със златист пясъчен плаж, какъвто няма никъде другаде в Средиземноморието. Според легендата Марк Антоний е проръчал да донесат този пясък от Египет за медения му месец с Клеопатра. Учени са доказали, че това не е вярно, но въпреки това изнасянето дори на шепа пясък от този плаж е забранено - преди тръгване трябва задължително да си вземете душ, а кърпите и обувките са забранени.

Няколко пъти на ден лодки отплават за остров Седир от пристанище край северната магистрала за Акяка (Akyaka), Гьокова (Gokova) и Мула (Mugla), на около 10 км северно от Мармарис. Оглеждайте се за кафяв знак с надпис "Sedir Adasi". Билет за отиване и връщане струва 10 турски лири, вход за острова - 10 турски лири. Заведението на острова не продава алкохол, но е разрешено да си донесете собствен.

Фетие

Фетие (Fethiye) се намира на около 130 км от Мармарис. Разположен е на западния бряг на залива Фетие. Курортът е предпочитано място за отдих и почивка и любимо място на парапланеристите.

Родос

Гръцкият остров Родос е популярна дестинация от Мармарис. Пътят до там е само един час с ферибот, двупосочен билет в рамките на един ден е 35 евро.

Разписание и допълнителна информация: www.rhodes.marmarisinfo.com

Събития

Април

Международен фестивал на яхтите

Провежда се всяка година и събира на едно място най-добрите лодки, моторници, яхти. Провеждат се състезания между Мармарис и Ичмелер.

 

Морски фестивал

Провежда се обикновено в края на април и продължава една седмица. Едно от най-значимите събития за града.

Юни

Състезанието Мармарис-Родос

Ежегодно (с променяща се дата) се провежда състезание с лодки между Мармарис и Родос.

Септември

Фестивал на тангото

Провежда се ежегодно с участието на световни имена в тангото - както сред танцьорите, така и сред музикантите.

 

Забележителности около Мармарис

Избрани оферти