Котор

За града

Оферти

Статии

Котор / Kotor

Разположен в най-южния фиорд в Европа - Которския залив (Boka Kotorska), Котор (Kotor) не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастиленосиньо. В северната част на града протича късата, но буйна река Шкурда, а в западната се намира изворът Гурдич.

Няма точни данни за възникването на града, но археолозите смятат, че е бил изграден върху останките на древния град Акрувиум. Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. Със сигурност се знае, че е съществувал преди времето на Омир, 7-8 столетия преди новата ера.

Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище. В града ще усетите влиянието на Древна Гърция и Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

Важна информация

Население: 23 413 души

Валута: евро (EUR)

Интернет страници за Котор: www.montenegro.com, www.discover-montenegro.com

Телефонен код: +382 (0)32 (старият код за Черна гора +381 вече не се използва)

Спешни телефони: 112

Полиция 122, Бърза помощ 124, Пожарна 123

Туристическа информация: +382 (0) 32 322886, имейл: info@kotor.travel

Банки и обмяна на пари: В Котор има няколко АТМ устройства, но е най-добре да носите евро със себе си предварително, за да не се окажете без пари, когато ви потрябват.  

Език: черногорски, сръбски

Национални празници: 1 май, 21 май, 13 юли, Великден, 25 декември

 

Транспорт

Летище

Най-близкото международно летище е Тиват (летищен код TIV) - на 8 км от Котор. Оттам можете да вземете такси, но договорете предварително цената с шофьора.

Летището в столицата Подгорица (TGD) е на 90 км от Котор. Оттам целогодишно можете да вземете директен автобус до Котор.

Уебсайт на летищата: www.montenegroairports.com (Тиват и Подгорица)

Летището в Дубровник (DBV), Хърватия, се намира на разстояние 73 км и е добра алтернатива на черногорските летища. Такси до Котор ще ви излезе около 60 евро.

Уебсайт: www.airport-dubrovnik.hr

Автобуси

Котор има добри връзки с околните населени места и големите градове в съседните държави. Разписанията се менят често, затова най-добре позвънете на автогарата. 

Автогарата в Котор: тел. +382 32 325809

Безопасност на пътя

Имайте предвид, че всички пътища в Черна гора са двулентови, голяма част от тях са в планините и с много завои. Не е безопасно да се движите с повече от 70 км/ч. Местните често нарушават правилата за движение и не е рядкост да преминават бялата линия при остри завои. 

 

Заведения

Докато сте в Котор, опитайте някои от типичните местни ястия като агнешко, приготвено на сач, бистра рибена чорба и пържен шаран.

Сутринта изпийте кафето си в някое от уютните кафенета из калдъръмените улички на Стария град. Опитайте местни вина и бира Никшицко. Вечерта комбинирайте гроздово бренди, пушена шунка, козе сирене и домати. 

Забавленията след вечеря обикновено започват в някой от откритите барове в Стария град, но тъй като силната музика е разрешена до един часа след полунощ, след това трябва да преминете към някоя от дискотеките. 

Шопинг

В Стария град има много бутици, но внимавайте за подправени марки. Точно до Стария град има открит пазар, на който можете да си купите почти всичко - от слънчеви очила до пресни зеленчуци.

Забележителности

Старият град

Крепостните стени, които обграждат Стария град на Котор, са широки до 15 м и високи до 20 м. Те са умело допълнение на естествената защита, която предоставят стръмните скали на хълма Свети Иван.

В Стария град може да се влезе през три порти. Основна е Морската порта, която е изградена през 1555 г. Отляво на нея има релеф на Свети Трифон и умален модел на града, а отдясно - готически релеф на Дева Мария и Христос. Северната порта е доста по-малка, изградена е през XVI век в чест на победата над османците. Южната порта се е състои от сложен механизъм от три реда врати, построени в различни периоди.

Тъй като е умишлено планиран като лабиринт с отбранителни цели, много лесно е да се загубите из уличките на Стария град - един грешен завой и вече се отдалечавате от целта си. Най-лесният начин да не се загубите, е да започнете от Морската порта и да се движите по часовниковата стрелка. Не пропускайте катедралата "Свети Трифон", романските църкви "Свети Лука", "Света Ана", "Света Мария", готическата църква "Свети Михайло", както и църквите "Свети Никола" и "Света Клара".

На площада срещу Морската порта се намира часовникова кула от XVII век. След земетресението от 1979 г. остава леко наклонена на запад.

Катедралата "Свети Трифон"

Католическата катедрала "Свети Трифон" е построена през XII в. и може да ви служи за ориентир из лабиринта на Стария град. Възстановена е в романски стил с барокови и готически елементи, след като по време на земетресение през 1667 г. част от фасадата и кулите й са разрушени. Храмът притежава богата колекция от златни и сребърни предмети на местни майстори, изработени в периода XIV-XVIII век.

Площади

Много от площадите в Котор, предимно в Стария град, имат забавни имена като Площад на марулята, Площад на млякото, Площад на брашното или Площад на киното. 

Морски музей

Морският музей се намира в Стария град и се помещава в двореца Гъргур (Grgur), построен през XVIII век. Освен оръжия, карти и древни ръкописи, ще видите модели на средновековни кораби.

Крепостта "Свети Иван"

Намира се на хълма Свети Иван, на около час път от Котор. До нея ще стигнете, ако последвате крепостните стени на града. В този си вид е съхранена от времето на доминацията на Венеция през XV век, но основите й са положени от римския император Юстиниан. По пътя към крепостта се отбийте в църквата "Дева Мария на Изцелението", която е издигната от жителите на Котор, които оцелели от чумата през XVI век.

Которският залив

Которският залив се състои от четири пролива, които се съединяват. Между тях се издигат стръмни скали, които в съчетание с адриатическите води формират уникален пейзаж. В залива има седем острова. Препоръчваме ви да отидете с туристически лодки до Свети Джордже (Sveti Djordje) и Госпа од Скръпийела (Gospa od Skrpijela).

Национален парк Ловчен

В националния парк Ловчен, на 1647 м надморска височина се намира мавзолеят на Петър II Негош, поет и национален герой в Черна гора.

Забележителности около Котор

Избрани оферти