Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Котор
Котор / Kotor

Разположен в най-южния фиорд в Европа - Которския залив (Boka Kotorska), Котор (Kotor) не би могъл да се радва на по-контрастни пейзажи. Укрепеният стар град се е сгушил в подножието на хълма Свети Иван и планинския масив Ловчен, а улиците като лабиринт ви изненадват с кафенета, църкви и ресторанти на скритите площади. Надвисналите сякаш планини осигуряват защита на целия залив, а морето е мастиленосиньо. В северната част на града протича късата, но буйна река Шкурда, а в западната се намира изворът Гурдич.

Няма точни данни за възникването на града, но археолозите смятат, че е бил изграден върху останките на древния град Акрувиум. Според древногръцка легенда градът е основан след мисията на аргонавтите в търсене на Златното руно. Със сигурност се знае, че е съществувал преди времето на Омир, 7-8 столетия преди новата ера.

Котор е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради важната си роля в изкуството и културата в миналото и естественото си пристанище. В града ще усетите влиянието на Древна Гърция и Древен Рим, Балканите, средиземноморската култура и венецианската архитектура.

Важна информация

Население: 23 413 души

Валута: евро (EUR)

Интернет страници за Котор: www.montenegro.com, www.discover-montenegro.com

Телефонен код: +382 (0)32 (старият код за Черна гора +381 вече не се използва)

Спешни телефони: 112

Полиция 122, Бърза помощ 124, Пожарна 123

Туристическа информация: +382 (0) 32 322886, имейл: info@kotor.travel

Банки и обмяна на пари: В Котор има няколко АТМ устройства, но е най-добре да носите евро със себе си предварително, за да не се окажете без пари, когато ви потрябват.  

Език: черногорски, сръбски

Национални празници: 1 май, 21 май, 13 юли, Великден, 25 декември

 

Забележителности около Котор